Gül Kral'ın huzuruna gitti, devlet protokolü altüst edildi.
Cumhurbaşkanı Gül'ün Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ı havaalanında karşılaması, ardından otelinde ziyaret etmesi, Kral'a devlet şeref madalyası verilmesi ve Suudi bayrağının Esenboğa'da yarıya indirilmemesi eleştiri konusu oldu

Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın Ankara'ya yaptığı kısa ziyaret, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül döneminde devlet protokol düzeninde gözlenen esneme ve değişimi bir kez daha gözler önüne serdi.
Kral Abdullah'ın toplam 22 saat süren Ankara ziyareti sırasında, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer döneminde Türkiye'nin görmeye alışık olmadığı şu görüntüler yaşandı:

HAVALANINDA KARŞILAMA: Türkiye'ye gelen yabancı liderler havaalanında Dışişleri Bakanı ya da devlet bakanı düzeyinde karşılanır ve resmi karşılama töreni ise Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı tarafından yapılır. Eski Cumhurbaşkanı Sezer geçen yıl ağırladığı Suudi Arabistan Kralı Abdullah dahil, istisnasız tüm konukları için yedi yıl boyunca bu kurala uydu ve havaalanına karşılamaya gitmedi. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ise sadece Marmara depreminin ardından Türkiye'yi ziyaret eden eski ABD Başkanı Bill Clinton'u havaalanında karşıladı.
Kazakistan ve Suriye cumhurbaşkanlarını Esenboğa'da karşılamayan Gül, Suudi Kralı için farklı uygulamaya gitti. Köşk kaynakları, "Kral, programında olmamasına rağmen Avrupa turunun ardından Cumhurbaşkanı Gül'e 'cumhurbaşkanlığına seçilişini tebrik' amacıyla Ankara'ya gelmek isteğini iletti. Cumhurbaşkanı da bu jeste karşılık vermek için kendisini havaalanında karşıladı.
Cumhurbaşkanımız bunu genel bir uygulamaya çevirme niyetinde değil" değerlendirmesini yaptı. Dün Ankara'ya gelen İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'i Esenboğa'da karşılamayan Gül, bugün gelmesi beklenen Filistin lideri Mahmut Abbas için de havaalanına gitmeyecek.

DEVLET ŞEREF MADALYASI: Kral'a Türkiye Cumhuriyeti'nin en üst düzey onur payesi sayılan "Devlet Şeref Madalyası" verilmesi de eleştiri konusu oldu. Köşk kaynakları, Kral Abdullah'ın ziyaret sırasında ülkesinin en üst düzey madalyası olan "Kral Abdülaziz Madalyası"nı Cumhurbaşkanı Gül'e, "Kral Abdülaziz Nişanı"nı da Başbakan Recep Tayip Erdoğan'a tevdi etme isteği üzerine karşı jest olarak kendisine Devlet Şeref Madalyası'nın verilmesi kararı alındığını belirttiler.

OTELDE ZİYARET: Hem Demirel hem de Sezer döneminde gelen yabancı liderlerle cumhurbaşkanı arasında gerçekleşen görüşmeler ile imzalanan anlaşmalar Çankaya Köşkü'nde yapılır, cumhurbaşkanları hiçbir gerekçeyle konuk liderin oteline gitmezdi.
Gül'ün Kral Abdullah'ı kaldığı Swissotel'de ziyaret etmesi protokolde ilk defa gerçekleşen bir uygulama oldu. İki ülke arasında 9 Kasım'da Köşk'teki görüşmeler sırasında imzalanması öngörülen "işbirliği protokolü" üzerindeki mutabakatın çok geç sağlanması üzerine imza töreninin bir gün sonraya sarktığını belirten diplomatik kaynaklar, "Karşı tarafın heyetinin başında Kral olduğu için bizim tarafta Başbakan'ın bulunması protokol açısından uygun değildi. O nedenle Cumhurbaşkanı anlaşmanın imzası için gitti" değerlendirmesini yaptı.

ANITKABİR'SİZ VE BAYRAKSIZ VEDA: Türkiye'yi ziyaret eden tüm liderlerin geliş ve gidişinde ülkelerinin bayrağı Esenboğa Havalimanı'nda göndere çekilirken, Kral Abdullah'ın gelişi sırasında göndere çekilen Suudi bayrağı 10 Kasım'a denk gelen dönüş gününde bayrak direklerinde yer almadı.
Suudi Arabistan'ın, üzerinde "Kelime-i Tevhid" yazılı olduğu gerekçesiyle 10 Kasım'da bayraklarını Türk bayrağı gibi yarıya indiremeyeceklerini bildirdiği ortaya çıktı. Yapılan görüşmeler sonrasında Kral uğurlanırken, göndere Suudi bayrağı çekilmemesi kararı alındı.

Çankaya Köşkü'nde 'değişen' protokol

Gül'ün cumhurbaşkanı seçilişinin ardından Köşk protokolünde dikkat çeken değişiklikler şunlardı:
1Köşk'te biri "eşli ve türbanlı", diğeri "eşsiz ve türbansız" iki resepsiyon uygulaması başladı.
2Yabancı konuklara biri "Çankaya Köşkü'nde resmi ve eşsiz", diğeri "Dışişleri Konutu'nda özel ve eşli" iki ayrı yemek verilmeye başladı.
3Yabancı liderlerin resmi karşılama törenlerinde bir taraftan "eşsiz karşılama" ve askeri tören yapılırken hemen sonrasında "eşli fotoğraf çekimi" uygulaması başlatıldı.
429 Ekim resepsiyonlarında Atatürk'ten bu yana Cumhurbaşkanlarının smokin giyme geleneği ortadan kalktı bunun yerine "kravatlı" resepsiyon uygulaması başladı.
MİLLİYET