Telman İsmailov, Türk vatandaşı olmak istiyor. Ancak Rus vatandaşlığını da bırakmayacak. “Moskova"da çalışacağım, her yerde yaşayacağım” diyor. Rusya"ya girişinin yasaklandığına dair spekülasyonlara ise gülüyor. Türkiye"yle ilgili görüşleri ve son olarak CHP"li Antalya Belediye Başkanı"nın tesise yönelik eleştirileri ile ilgili yorumu şöyle:

“Türkiye"de bana bugüne kadar iyi baktılar. Çok yardımcı oldular. Yoksa yapamazdım burayı. Önceden Antalya"da Menderes Türel vardı. Şimdi Antalya"nın patronu Mustafa Akaydın. Açılışa katılmadı, ancak söz verdi gelecek. Gelir bakar. Neyi beğenmez, neyi isterse yaparız. O ne derse o olur. Bizde kurala, yasaya uymayan bir durum yok. Ancak şayet beğenmediği birşey varsa tabii ki değiştiririz. Ben hep politikacıların yanında olurum ama ben politik değilim.”

Parayı nasıl harcayacağımı özüm bilir

Telman İsmailov, “Rusya"da kazandı ancak parayı Türkiye"ye yatırdı” eleştirilerine de şöyle yanıt verdi:

“Parayı ben kazanmışım. Nereye harcayacağıma da benim özüm karar verir. Kime vereceğimi özüm bilir. Bu yatırım orada birilerinin hoşuna gitmedi. İki üç kişi var devlette onlar yaptı. Türkiye"ye geldim bu yatırımı yaptım, misilleme yaptılar”

Telman İsmailov, Antalya"da yatırıma giriştikten sonra çevre köylere de çok yardım etmiş. Daha da ediyor. Köylülerin de istekleri oluyormuş. Daha çok çocuklara yönelik istekleri karşıladığını söylüyor.

Türkiye"de mescit çok

Yahudi işadamı diye sizin üzerinize geliyorlar. Siz bu eleştirileri nasıl karşılıyorsunuz?

Anne tarafımda da hem müslüman hem yahudi var. Baba tarafımda da hem müslüman hem yahudi var. Bugüne kadar mescit de yaptırdım, sinagog da kilise de...

Türkiye"de mescit cami yaptıracak mısınız?

Türkiye"de mescit çok. Ama parasız insan da çok. Kimin anası babası yoktur, olmayana vereyim o parayı. Kim mescit yaparsa Allah kabul eylesin ama Türkiye"de olan yeter. Ben imkanlarımı daha çok çocuklar için kullanacağım.

Bu arada yakın çevresi İsmailov"un özellikle annesi ve babası olmayan çocuklara destek verdiğini eğitimleri ile çok yakından ilgilendiğini, eğitimlerini tamamladıktan sonra da kendi şirketlerinde görev verdiğini belirtti.

Ekonomi doktoram var ama kuruş hesabı yapmam. Ucuz çorbanın tadı olmaz

61 değişik grupla çalıştınız ve maliyetler ilk işe başladığınızın çok çok üzerine çıktı. Hiç bu inşaat yürürken kandırıldığınızı, dolandırıldığınızı düşündünüz mü?

Benim babam zengindi. Ben ekonomi okudum. Doktoram da var. Yani ekonomiyi iyi bilirim. Ancak kuruş hesabı da yapmam. Burayı yaparken kandırıldığımı kazıklandığımı düşünmüyorum. Zaten kuruş hesabı yaparsanız yanlış yaparsınız. Hani bir söz vardır. "Ucuz mal alacak kadar zengin değilim" diye. Bir de ucuz çorbanın tadı olmaz. Biz de o mantıkla olaya yaklaştık. Malzemelerin çoğunluğunu Fransa, İtalya, İngiltere gibi ülkelerden getirttik. Hep en iyisini aradık ve satın aldık.

Servetimi bilmem, saymam da sayarsam uğursuzluk olur

Telman İsmailov"un toplam serveti merak konusu. Tekstilden matbaacılığa, kuyumculuktan inşaata kadar farklı alanlarda faaliyet gösteren 31 şirketi var. Ancak kesin serveti bilinmiyor. Toplam varlığını kendisi de bilmiyor. Zenginlik üzerine konuştuklarımız da ilginç oldu:

Toplam servetiniz ne kadar?

Saymadım bilmiyorum. Saymam da. Çünkü sayarsam uğursuzluk olur, kaybederim.

Peki sizin asıl işiniz ne? Sizi zenginliğe götüren ne oldu?

1990 gibiydi. 50 kadar dükkan açtım. Komisyonculuk yapan dükkanları açtık. O vakit Rusya dışına herkes gidemezdi. Gidenler bize mal getirirdi. Biz de satardık. Çerkez Pazarı"nı sonra açtık. Gorbaçov zamanında da Yeltsin zamanında da işlerimiz iyi oldu. Putin vakti daha da iyi oldu. Gördüm ki dükkanlar azdır, sıkıntı var, daha çok açtım. Ambarlar açtım. Ama hiçbirinde özüm çalışmadı. Hep kiraya verdim. Alışverişe bakmadım. Kiraya verdim paramı aldım. Başka işlerim de var. Kumaş tekstil. Süt, yoğurt, peynir yaparım. Bendeki matbaa Avrupa"da yok.

President Putin, pazarla uğraşmaz baskın kraldan çok kralcıların işi

Telman İsmailov, Moskova"da baskın yapılan Çerkez Pazarı"ndaki malların tamamen orada kiracı olan müşterilerine ait olduğunu söyledi ve “Kaçak olduğu iddia edilen mallarla benim alakam yok. Ben orada ev sahibiyim. El konulan konteynerlerde benden dükkan kiralayanların ithal ürünleri var. O mallar da sahiplerine iade edilecektir” dedi

Rusya"nIn en zengin adamlarından olan Telman Mardanoviç İsmailov, 1956 Bakü doğumlu. Rusya"nın en zengin 57"nci işadamı olarak gösteriliyor. Sahibi olduğu AST şirketler grubunun cirosu 7 milyar dolardan fazla. En büyük getiriyi kira gelirinden sağlıyor. Gayrimenkulleri arasında ise Çerkez Pazarı"nın yeri ayrı. Moskova"daki Çerkezovski"de Telman İsmailov"un binden fazla dükkanı var. Kiraya verdiği alan 2.5 milyon metrekare. Moskova, Londra ve Tokyo ile birlikte ofis kiralarının en yüksek olduğu şehir. 2.5 milyon metrekarelik alandan Telman İsmailov"un kazancını varın siz düşünün.

Tam da Telman İsmailov"un Mardan Palace"ı açtığı günlerde Çerkezovski pazarına baskın düzenlendi. 6 bin konteyner mala el konuldu. El konulan malların toplam piyasa değerinin 2 milyar doları bulduğu, bu operasyonun Telman İsmailov"a Putin tarafından verilen bir gözdağı olduğu Rus basınında yer aldı. Putin"in, tavırlarını ve icraatlarını beğenmediği işadamlarına daha önce buna benzer operasyonlar düzenlettiğini bilenler, bu yorumlara şaşırmadı. Mardan Palace açıldıktan sonra Rus basınında, “Burada kazandı ancak Türkiye"de harcamayı yeğledi” şeklinde eleştirel yazılar da çıkmıştı.

Ancak Telman İsmailov söz konusu baskının Vladimir Putin"in isteği üzerine yapıldığına inanmıyor. “Bu baskın Putin"in emri ile yapılmadı” diyerek orada olan biteni şöyle anlatıyor:

“Binden fazla dükkanım var. Yaklaşık 2.5 milyon metrekare. Orada kiracılarım var ve ben onlardan kira alırım. Oraya gelen mallar Çin"den, Türkiye"den dünyanın her yerinden gelen mallar ve hepsi kiracılarıma ait. El konan konteynerlerin her birinin 5-6 sahibi var. Onlar ne alır, ne getirir, ne satar bilmem. Bu baskını Putin yapmadı. Koskoca Putin pazara bakmaz, pazarla uğraşmaz. O boyutta ülkenin presidenti bu işlerle uğraşır mı? Onun ismini kullananlar yaptı. Orada kraldan çok kralcılar var onlar yaptı. Ancak ben biliyorum ki tüm mallar sahiplerine iade edilecek. 6 bin konteyner mal, resmi ilgililerin haberi olmaksızın oraya gelebilir mi. Kaçak olduklarına dair iddialar doğru değil.”

Benden önce yatanlar kalkmadı, ne para kazanacaklar onlar

Telman İsmailov, Rusya"nın oligarklarının bugün servet sahibi olduğunu ancak yarın öbür gün tüm servetlerini kaybedebileceğini söylüyor. Çünkü kolay kazanılan paranın bir anda yitirilebileceğine inanıyor. Kendisinin ise çocukluğundan beri çalışma hayatının içinde olduğunu söylüyor. Babası zengin olduğu halde tren vagonlarından yük indirmeye gidermiş gençliğinde. “Babamdan aldığım para yetmezdi” diyor. Gençliğinde bu kadar zengin olacağını ise tabii ki hayal edemezmiş. Ancak çok çalışılırsa ne kadar istersen o kadar kazanabileceğini söylüyor: “Evet inanırdım ki iyi olacak ama bu kadar hissedemezdim. Allah verdi, düz oldum, helal oldum. Aldatmadım kimseyi. Vakit lazım. Vakit olursa kazanırsın. Kim ola ki çok çalışır 20 saat çalışır kazanır. Bak ben dün gece 04"e kadar toplantı yaptım. Sabah ise 8.30"da yine işimin başındaydım. Benden önce yatanlar hâlâ kalkmadılar. Ne para kazanacaklar onlar? Şimdi gençlere bakıyorum saat 5"te işten çıkayım sonra gelsin paralar diyorlar. Gezen ayağa taş değer. Fakirsen demek ki gezmiyorsun. Ben çoğu zaman 3 ya da 4 saat uyurum. 5 saat uyuduğum zaman çok uyudum derim.” vatan