Rus Dışişleri Bakanı Lavrov'un "Düşen Türk uçağıyla ilgili elimizde bilgiler var" açıklamasının ardından Rusya Genelkurmayı'ndan ilginç bir çıkış geldi. Üst düzey bir Rus askeri yetkili, "Hem Suriye hem de Türkiye hava sahasını görebiliyoruz. Türkiye avucumuzun içi gibi" dedi.

Akdeniz üzerinde uçuş yapan F-4 Türk jetinin 22 Haziran'da düşürülmesinde Rusya'nın parmağı olduğu öne sürülmesi, Moskova'nın bölgedeki etkinliğini de tartışma konusu yaptı. Rusya Genelkurmay Başkanlığı'ndan bir uzmanı önceki gün Rus Komsomolskaya Pravda gazetesine yaptığı açıklama "Türkiye'yi avucumuzun içi gibi görüyoruz" iddiasında bulundu.

Adı gizli tutulan uzman, "Bölgedeki elimizde bulunan uçaksavar teknik sistemleri sadece Suriye değil aynı zamanda Türkiye'nin hava sahasını kontrol etmesi için yeterli. Sonuncusu (Türkiye) ise sadece avucumuzun içi gibi" diye konuştu. Bölgeyi kontrol etmek için başka teknoloji olanaklarına sahip olduklarını belirten Rus askeri yetkili, "Karada bulunan istasyonlar dışında uzay kontrol araçlarımız da var. Ve bunun dışında diğer ülke topraklarından da o bölge semalarını kontrol edebilecek imkanlarımız var" dedi.

'Türkiye'ye verileri verebiliriz'

Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da önceki gün Türk jeti ile ilgili bilgileri Türkiye ile paylaşmaya hazır olduklarını söylemişti. Rus bakan, "Biz objektif verilere sahibiz. Bunları iletmeye hazırız. Ana konu kazanın bir ya da diğer yöne olacak şekilde durumun daha da zorlaşmasına izin vermemeliyiz" demişti.

Rus parmağı iddiası

Önceki gün İngiliz Sunday Times gazetesine konuşan bir diplomatik kaynak ise olayda Rusya'nın parmağı olduğunu iddia etmişti. Diplomat "Moskova bu hamleyle 'Suriye, Libya değil, uçuşa yasak bölge kurmaya yönelik her girişim dünyanın en güçlü hava savunma sistemlerinden biriyle karşılaşacaktır ve bunun bedeli olacaktır' mesajı verdi" diye konuşmuştu. İsrail Hava Kuvvetleri'nden bir kaynak ise, "Ruslarlar düğmeye basmadılarsa bile, basan Suriyeli uzmanların arkasında olmalarına şaşırmayız" demişti.

'Bu işi iki ayda hallederim'

Yaptığı spekülatif haberlerle tanınan Debka internet sitesi, ortaya ilginç bir iddia attı. Siteye göre, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad cumartesi akşamı Rus istihbarat servisi üyeleriyle bir video konferans yaptı. Bu toplantıda yeni bir eylem planı hazırladığı ve uygulamaya soktuğunu söyleyen Suriye liderinin "Yeni askeri taktiklerim sonuç vermeye başladı. Bu iş iki ay içinde son bulacak" dediği öne sürüldü. İddiaya göre Esad'ın "Yeni taktiklerim" diye bahsettiği hamlelerden ilki, 16 aylık isyan hareketine karşı mücadeleyi bugüne kadar sürdüren "yaşlı generalleri emekli etmek" oldu. "Yorulan ve zafere karşı inançları azalan" bu isimler yerine sertliğiyle tanınan özel tim Şebiha'lara bağlı genç isimleri ordunun yönetimine getirdi. Ayrıca Esad'ın birliklere silahlarını kullanmaları için sınırsız yetki tanıdığı öne sürüldü.