Alman vatandaşı aktivisit Peter Steudtner'in (45) Büyükada'daki gözaltılar sonrası 'silahlı terör örgütüne yardım etme' suçlamasıyla tutuklanmasının ardından Türkiye ile Almanya arasındaki gerilim tırmanıyor. Almanya, Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın'ı Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak nota vermiş, Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel de Türkiye'ye verilecek yanıtın görüşülmesi için tatilini yarıda kesip Berlin'e dönme kararı aldığını duyurmuştu. Bugün Dışişleri Bakanlığı'ndan Almanya'ya yanıt geldi. Açıklamada "AFC Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ve Federal Hükümet Sözcüsü tarafından yapılan ve diplomatik nezaketsizliğe örnek teşkil edebilecek açıklamalarda Türk yargısına doğrudan müdahale edildiği ve haddini aşan ifadeler kullanıldığı görülmüştür. Bu açıklamaların kabul edilmesi mümkün değildir" denildi. Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türkiye ile son dönemde yaşanan krize ilişkin konuştu. Gabriel, tutuklamayı planlanmış ve iyi bir şekilde hazırlanmış bir eylem olarak yorumladı. Türkiye ile ilişkilerinde sabırlı olmaları gerektiğini söyleyen Gabriel, iki ülkenin diyaloga yoğunlaşması gerektiğini söyledi. Gabriel, Alman Dışişleri Bakanı'nın Türkiye'ye seyahat edecek vatandaşlara yeni bir uyarı yayınlandığını açıkladı.

DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "18 Temmuz 2017 tarihinde tutuklanan Alman vatandaşı Peter Steudtner ile ilgili olarak Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarıyla Bakanlığımızda yapılan görüşmede konunun yargıya intikal ettiği, bağımsız Türk yargısına güvenilmesi gerektiği, Steudtner'in gözaltına alındığı ilk günden itibaren uluslararası hukuk kurallarına uygun olarak konsolosluk himayesinin sağlanmasında herhangi bir eksiklik yaşanmadığı izah edilmiştir. Aynı konuda Berlin Büyükelçimiz de AFC Dışişleri Bakanlığına talepleri üzerine izahatta bulunmuştur" denildi.

"KABUL EDİLEMEZ"

Açıklamada, gerçekleştirilen görüşmelerin ardından Alman makamlarınca konuya ilişkin kabul edilemez ifadelerin kullanıldığının altı çizilerek, "Bu görüşmelerin ardından AFC Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ve Federal Hükümet Sözcüsü tarafından yapılan ve diplomatik nezaketsizliğe örnek teşkil edebilecek açıklamalarda Türk yargısına doğrudan müdahale edildiği ve haddini aşan ifadeler kullanıldığı görülmüştür. Bu açıklamaların kabul edilmesi mümkün değildir. Ülkemizde yargı yetkisinin kullanılmasında, Anayasamız çerçevesinde hiçbir organ, makam, merci veya kişinin mahkemelere emir ve talimat veremeyeceği, tavsiye ve telkinde bulunamayacağı teminat altına alınmıştır" ifadeleri yer aldı.

GABRİEL'DEN SERT İFADELER

Büyükada'da gözaltına alınan insan hakları aktivistlerinin tutuklanmasının ardından tatilini yarıda keserek dün Berlin'e dönen Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, ikili ilişkilerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

"TUTUKLAMA PLANLI"

Gabriel, tutuklamayı planlanmış ve iyi bir şekilde hazırlanmış bir eylem olarak yorumladı. Gabriel, "Türkiye'ye çok sabır gösterdik, ki bazen bunu yapmak hiç kolay olmadı. İlişkilere bu şekilde devam edemeyiz" dedi.

Bakanlıktaki istişarelerinin ardından basın toplantısı düzenleyen Gabriel, Türkiye'nin aralarında Alman vatandaşı Peter Steudtner'in de bulunduğu insan hakları aktivistlerini derhal serbest bırakmasını istedi.

Gabriel konuşmasına Almanya'nın Türkiye'ye yönelik yeni adımlarının son dönemde ikili ilişkilerde ortaya çıkan tablonun bir sonucu olduğunu vurgulayarak, "Bilmenizi isterim ki, şimdi açıklayacağım konuların hepsi üzerinde, öncesinde hem hükümet hem de muhalefet partileriyle konuşulup görüş alışverişinde bulunuldu" sözleriyle başladı.

Gabriel, Almanya ve Türkiye'nin tarihten gelen bir birliktelik içinde olduğunu ve zaman zaman zorlu dönemler olsa da her iki tarafın da birbirinden uzaklaşmadığını vurguladı.

"TÜRKİYE NATO DEĞERLERİNDEN UZAKLAŞIYOR"

Gabriel, ikili ilişkiler konusunda "Zor dönemlerde de krizlere karşı çözümler de bulduk. Temelinde AB değerleri vardı. Almanya Türkiye'yi hem NATO hem Avrupa ailesi içinde gördü" ifadesini kullandı. Gabriel "Ancak Türkiye artık sadece Avrupa değerlerinden değil NATO değerlerinden de uzaklaşıyor" diye konuştu.

3 NOKTADA FARKLI ADIMLAR

Gabriel Almanya'nın ilk etapta Türkiye'ye yönelik üç ayrı noktada farklı adımlar atacağının altını çizdi.

"Hukuki güvencenin olmadığı bir ülkede hiç kimseye yatırım yapması tavsiyesi veremeyiz" diyen Gabriel, Alman ihracat kredi garantilerinin yeniden gözden geçirileceğini söyledi. Alman vatandaşlarına Türkiye'ye yönelik seyahat uyarısının sertleştirileceğini de açıklayan Gabriel, ayrıca Türkiye'ye yönelik AB'nin mali yardımlarının gözden geçirilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

ALMAN DIŞİŞLERİ'NDEN TÜRKİYE'YE SEYAHAT UYARISI

Bu arada Gabriel'in basın toplansını düzenlediği sırada Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan bir seyahat uyarısı yayınlandı.

Almanya'dan Türkiye'ye seyahat edecek kişilerin, kısa süreli seyahatleri de dahil olmak üzere, daha dikkatli olması ve Alman elçiliklerine bildirmelerinin gerekli olduğu belirtilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Dışişleri Bakanlığı, her zaman, Alman vatandaşlarının tutuklanması konusunda vaktinde bilgilendirilmiyor ve her zaman Alman elçiliklerinin hizmet vermesine izin verilmiyor."

MERKEL'DEN AÇIKLAMA

Merkel, Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in duyurduğu önlemlerin ‘Türkiye'deki gelişmeler düşünüldüğünde gerekli ve kaçınılmaz olduğunu' söyledi.

İBRAHİM KALIN'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan konuya ilişkin açıklama geldi.

Kalın şunları söyledi:

Türkiye karşıtlığı Almanya siyasetinde prim yapıyor diye böyle yapıyorlar.

Almanya'da yaklaşan seçim yatırımı.

Talihsiz açıklamaların Almanya'da yaklaşan seçime yönelik olduğunu düşünüyoruz.

Alman siyasetçiler akıl tutulmasından kurtularak daha rasyonel düşünmeli.

Türkiye'ye giden Alman vatandaşlarının güvende olmadığı, Türkiye'deki Alman firmalarının tereddütlerinin, endişelerinin olduğu şeklindeki açıklamaları da şiddetle kınıyoruz. Böyle bir şey asla söz konusu değildir.

Türkiye'de yargı bağımsızlığına saygı duymuyorlar. Bu Türk yargısına karşı bir saygısızlıktır.

Bu Alman firmalarının kaygıları olduğuna dair açıklamaları şiddetle kınıyoruz. Merkel'le yaptığımız görüşmede Türkiye'deki Alman firmalarının güvenliğini teyit ettik. Türkiye'deki Alman yatırımcıların zihninde tereddüt oluşturmak kabul edilebilir değil. Böyle bir şey olmadığını bu firmalar da ifade ettiler. Siyasi saiklerle ekonomiyi bulandırmak doğru değil.

Türkiye'ye gelen Alman vatandaşları bizim misafirlerimizdir. Onların can, mal güvenliği bizim emanetimizdir. Ama burada yargı konusu olan kişiler, şaibeli faaliyetler içerisindedir. Bunlarla, Türkiye'ye turizm için gelen insanları aynı kefeye koymak siyasi sorumsuzluktur. Biz Almanya'yla iyi ilişkiler içinde olmak istiyoruz ancak bu karşılıklı olmalıdır. Avrupalılar Türkiye'nin güvenliğini kendi güvenlikleri olarak görürlerse daha doğru bir iş yapmış olurlar.

SCHULZ: SOMUT BİR ADIM ATILMALI

Alman basını, Gabriel'in açıklamasından önce Türkiye ile yaşanan krize yönelik atılacak adımlar arasında Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'yi seyahat için güvenli listesinden çıkarabileceği yorumu yapılmıştı. Alman Sosyal Demokrat Partisi (SPD) lideri Martin Schulz, "Türkiye'ye karşı somut bir adım atılması gerektiğini" açıklamıştı.