Türkiye ve Almanya arasında imzalanan işgücü anlaşmasının 50. yılı dolayısıyla hazırlanan, ''Türkiye-Almanya Film Festivali'' bu akşam başkent Berlin'de, Kemal Sunal'ın başrolünü oynadığı, ''Gurbetçi Şaban'' filminin gösterimiyle başladı.

Almanya Türk Toplumu Derneği (TGD) Genel Başkanı Kenan Kolat, ''Haus der Kulturen der Welt (Dünya Kültürler Evi)'' adlı binada düzenlenen festivalin açılışında, konuşmasına Hakkari'deki hain saldırıyı kınayarak başladı.

Almanya'ya 50 yıl önce gelen Türklerin, o zamandan bu yana toplumda çok başarılı olduğuna dikkati çeken Kolat, uyum sorunlarının kültürel ve etnik kökenli olmadığını, sosyal sorunlardan kaynaklandığını belirtti.

Almanya'da yaşayan eğitimli Türklerin Türkiye'ye gitmeye başladığına değinen Kolat, günümüzde Almanya'da Türk bakanların bile bulunmasının siyasi alandaki başarının bir işareti olduğunu, özellikle eğitimsiz ve fakir şekilde Almanya'ya gelen ailelerin çocuklarının başarısının hiç de küçümsenmemesi gerektiğini söyledi.

Kolat ayrıca, Alman hükümetinin nükleer santrallerin tümüyle kapatılması yönünde aldığı kararın, Türkiye'nin AB üyeliği sürecine katkı sağlayacağını savunarak, Ortadoğu'daki tüm enerji kaynaklarının Türkiye üzerinden Avrupa'ya geçtiğine işaret etti.

Kolat'ın konuşmasından sonra stand-up komedyeni Fatih Çevikkollu, Türk ve Alman izleyicilere eğlenceli dakikalar yaşattı. Çoğu Almanlardan oluşan Dünya Kültürleri Korosu da, ''Almanya Acı Vatan'' adlı Türkçe şarkıyı seslendirdi.

Program çerçevesinde daha sonra ''Gurbetçi Şaban'' filmi Almanca alt yazıyla gösterildi. Filmden sonra izleyiciler DJ Gökhan'ın performansıyla keyifli dakikalara imza attı.

Festivalin açılışına Alman hükümetinin insan hakları ve insani yardım sorumlusu Markus Löning ve Yeşiller Partisi Berlin Eyalet Meclisi Üyesi Özcan Mutlu da katıldı.

Festival kapsamında pazar gününe kadar bazı Türk filmleri gösterilecek ve paneller yapılacak.