Benzin fiyatlarına art arda gelen zamlar ve uygulanan yüksek vergi oranlarının gündemde olduğu bir dönemde yayımlanan Petrol Sanayi Derneği’nin (PETDER) 6 aylık raporu, ilgili dönemde benzindeki vergi yükünde Türkiye’nin ilk sırada yer aldığını, motorindeki vergi yükünde ise Avrupa bölgesinde 4. sırada bulunduğunu ortaya koydu.

VERGİ ORANI 22,1 TL OLDU

2012’nin ilk 6 ayında artan tüketimle birlikte 41 milyar TL’lik sektör büyüklüğüne ulaşılırken, devletin topladığı vergi oranı bir önceki yıla göre yüzde 21.7 artışla 22.1 milyar TL düzeyine ulaştı. Böylece son 5.5 yılda akaryakıt sektöründen sağlanan dolaylı vergi gelirlerinin toplamı 206 milyar TL seviyesine çıktı.

BENZİN TÜKETİMİNDE GERİLEME YAŞANDI

Rapora göre 2012’nin ilk 6 aylık döneminde, benzin, motorin ve oto gazın oluşturduğu otomotiv yakıtları tüketimi bir önceki yılın (2011) aynı dönemine göre yüzde 6 oranında artarak 12 milyon metre küpe ulaştı. Alt kırılamlarına bakıldığında toplam tüketimin 3’te 2’sine denk gelen motorin tüketimi, yüzde 9.1, oto gaz tüketimi yüzde 0.8 yükseliş kaydetti. Benzin tüketiminde ise ilk 6 ayda yüzde 5.9’luk gerileme yaşandı. Motorindeki artışın kayıtdışına karşı alınan önlemler ve otomasyon yatırımları sayesinde olduğu ifade edildi.

5 MİLYAR 500 MİLYON VERGİ KAYBI

İlk 6 ayda 10 numara yağ üretiminde kullanılan baz yağların ithalatı yüzde 11 azalırken, gerçekleşen ithalat Türkiye’deki üretimin 3 katını aştı. 2012 yılının ilk yarı yılı sonunda neden olduğu vergi kaybının toplamda 5 milyar 500 milyon liraya ulaştığı bildirildi.

Öte yandan 2012’nin ilk yarısında Türkiye’deki vergisiz pompa fiyatları Avrupa bölgesindeki ülkelerindeki benzin ve motorinin vergisiz fiyatlarından daha düşük olarak seyretmeye devam etti. PETDER raporunda Türkiye’nin benzindeki vergi yükünde ilk sırayı aldığı belirlendi. Türkiye’yi bu alanda sırasıyla İtalya, İngiltere ve Hollanda izliyor. Motorindeki vergi yükünde ise Türkiye, İngiltere, İtalya ve İsveç üçlüsünün ardından dördüncü sırada yer alıyor.