AB Genel Sekreterliği son günlerde bilgisayar ve internet tutkunları arasında e-posta aracılığıyla yaygınlaşan “Türkiye birkaç devlete bölünürse veya güneydoğu bölgesinde bir Kürt devleti kurulursa, yeni bir karara gerek olmadan onlarla da müzakere yapılır” yönündeki şehir efsanesinin doğru olmadığını bildirdi.

AB Genel Sekreterliği son günlerde bazı internet kullanıcılarının yaygınlaştırdığı ve adeta şehir efsanesine dönüşen “Türkiye kaça bölünürse, o bölümlerle de AB'ye giriş için müzakere yapılır” yönündeki e-postayla ilgili açıklama yaptı.


17 Aralık 2004 tarihinde Brüksel'de toplanan AB Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde (AB Konseyi) kabul edilen Başkanlık Sonuç Bildirgesi'nde bu yönde doğrudan ya da dolaylı hiçbir ifade bulunmadığını belirten AB Genel Sekreterliği şu açıklamayı yaptı:


“AB'ye katılım müzakerelerimiz tam üyelik hedefine bağlı olan Hükümetimiz tarafından kararlıkla sürdürülmektedir. AB'nin aday ülkelerin toprak bütünlüğüyle ilgili herhangi bir tasarrufu olamayacağı gibi, AB tarihine bakıldığında, üye olup AB üyeliği nedeniyle ya da AB tarafından bölünmüş, parçalanmış bir ülke bulunmadığı gerçeğinin de altın çizmekte yarar görülmektedir. Türkiye, bir bütün olarak AB'ye aday olmuştur ve bir bütün olarak AB üyesi olacaktır.”


AB Genel Sekreterliği zaman zaman gündeme getirilen benzer iddiaların cehaletten, konunun doğruluğunu araştırmamaktan ya da kötü niyetten kaynaklandığını belirtti. Yeni Şafak