Türkiye, 2011 Utrecht Turizm Fuarı"na yaklaşık 750 m²"lik alanda 34 katılımcı kuruluş ile temsil ediliyor. Bağımsız katılan diğer Türk firmaları ile birlikte Türkiye"nin temsil edildiği toplam alanın yaklaşık 1400 m² olduğu belirtiliyor. Türkiye bu büyüklükteki katılımıyla, Utrecht Turizm Fuarı"nın en büyük 10 katılımcısı arasında yer alıyor.
2010 YILINDA YÜZDE 4"LÜK BİR AZALMA KAYDEDİLDİ
Hollanda Lahey Kültür ve Tanıtma Ataşesi Ahmet Temurci, fuar öncesinde Hollanda pazarıyla ilgili son verileri, yaptıkları çalışmaları ve pazarın son durumunu değerlendirdi. Temurci, “ Toplam altı gün süren fuar süresince Müşavirliğimiz standında Türk yemeklerinden örneklerin sunulduğu kokteyl ve ikramların yanı sıra çeşitli yörelerimizden folklor gösterileri, canlı Türk müziği ile birlikte geleneksel el sanatlarımızdan örneklerin yer aldığı bir sergi ile ebru ve cam sanatına da yer verilerek hem kültümüzün tanıtılması ve hem de standımıza olan ilginin canlı tutulması sağlanacaktır. Kültür ve Turizm Bakanlığının sayılarına göre 2010 yılının ilk onbir ayında ülkemizi ziyaret eden yabancı sayısı 27.466.301" dir. Dolayısıyla bir önceki senenin aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 6,25 oranında bir artış kaydedildiği görülmektedir. Küresel ekonomik krizin yarattığı olumsuz etkiler de göz önüne alındığında bu olumlu gelişme son derece sevindiricidir” dedi.
Yaşanan küresel krizin Hollanda pazarını da etkilediğine dikkat çeken Hollanda Lahey Kültür ve Tanıtma Ataşesi Ahmet Temurci, “ Turizmimiz açısında büyük önem taşıyan ülkelerden biri olan Hollanda pazarında, yine 2010 yılının ilk onbir ayının sayıları incelendiğinde toplam 1.045.159 yolcu sayısıyla geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,06 oranında azalma kaydedildiği görülmektedir. Böylece Hollanda yüzde 3,81 pazar payı ile Almanya, Rusya, Büyük Britanya, İran ve Bulgaristan"ın ardından ülkemize en çok ziyaretçi gönderen 6. ülke olma konumundadır. Bununla birlikte Hollanda"nın turizm istatistiklerini hazırlayan GfK isimli pazar araştırma şirketinin veri bankalarındaki tur operatörü ve seyahat acentalarından edindikleri verilerden hareketle açıkladığı sonuçlara göre ise 2011 yılı 50. haftası itibariyle Türkiye satışlarında paket tur satışı olarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15,91 oranında artış kaydedilmiştir. Buna göre devam eden ekonomik kriz ortamına rağmen Türkiye, Yunanistan ve İspanya ile birlikte en popüler tatil ülkelerinden biri olmaya devam etmektedir. Bu veriler değerlendirildiğinde devam eden küresel krizden Türkiye"nin en az zararla çıktığı ve zorlaşan ekonomik şartlara rağmen tatil destinasyonu olarak popülaritesini koruduğu çok açıktır “ diye konuştu.
Hollanda pazarında yapılan çalışmalarla ilgili de bilgiler veren Temurci, “ Geçtiğimiz yıl boyunca öncelikli amacımız bu olumlu çizginin devam etmesini ve Türkiye"nin Hollandalı tatilciler arasında popülerliğinin devam etmesini sağlamak olmuştur. Yıl boyunca açık hava, televizyon, radyo, internet ve yazılı basında olmak üzere gerçekleştirilen reklam ve birlikte reklam kampanyalarımıza ek olarak kış sporları, aktif sportif tatiller, sağlık, kaplıca ve kongre turizmi gibi alanlardaki imkanlarımızın da daha fazla tanınmasını sağlamak amacıyla etkinliklerimiz sürdürülmüştür. Özellikle İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Projesi ön plana çıkartılarak bu kapsamda basın ağırlamaları gerçekleştirilmiş, bu ve benzeri basın faaliyetleri yoluyla projenin basın yoluyla duyurulması sağlanmıştır. Yine aynı çerçevede çeşitli eğitim kurumlarından öğrenci ve öğretmenlerin İstanbul"a gerçekleştirdikleri kültür gezilerine, bu grupların müze ve ören yerlerine ücretsiz girişlerinin sağlanması yoluyla destek verilmiştir “ ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE HOLLANDA İLİŞKİLERİNİN 400. YILI
Türk-Hollanda ilişkilerinin 400. Yılını yaşadıklarını anlatan Temurci, sözlerini şöyle sürdürdü: Ayrıca tanıtım faaliyetlerimiz kapsamında City Films isimli firmaya İstanbul konulu bir tanıtım filmi yaptırılmıştır. Yayınlanan basın bildirileri ve Utrecht Turizm Fuarındaki standımızda kullanılan görseller yoluyla 2011 yılında ülkemizde gerçekleşmesi beklenen en önemli iki etkinlik olan İstanbul Shopping Fest ve 2011 Erzurum Winter Universiade"nin geniş kitlelere duyurulması sağlanmıştır. Geçtiğimiz yıl Mart ayında gerçekleştirilen 1. Amsterdam Türk Filmleri Festivali"ne sponsor olunmuş, seçkin Türk filmlerinin Hollandalı sanatseverlerin beğenisine sunulması sağlanmıştır. Ayrıca Mimar Sinan isimli belgesel yapımın İngilizce versiyonunun hazırlanıp çoğaltılması sağlanmıştır. Destinasyonlarımızın ve kültürümüzün Hollanda"daki tanıtımı amacıyla Müşavirliğimizce gerçekleştirilecek tanıtım faaliyetleri çerçevesinde 2011 yılı reklam kampanyamıza Şubat ayında başlanacaktır. Yazılı basın, televizyon, açık hava ve internet mecralarında ağırlık verilecek olan kampanyamız Türkiye"ye en çok satışı gerçekleştiren tur operatörleri ile gerçekleştirilecek birlikte reklam kampanyaları ile desteklenecektir. Ayrıca Türkiye-Hollanda ilişkilerinin 400. yılı olması nedeniyle Hollanda Tur Operatörleri ve Seyahat Acentaları Birliği ANVR"nin 2012 yılında gerçekleştireceği kongrenin Türkiye"de gerçekleştirilmesine yönelik girişim ve çalışmalarımıza devam edilecektir “