Verilen bilgiye göre MobilKod, "Microsoft Tag" platformuyla kullanıcıların 2 boyutlu etiketleri cep telefonlarına okutmalarını sağlayan ücretsiz bir servis olacak. Sistem, bu tür etiketlerle donatılmış her türü malı ve hizmeti dünyanın her yerinde tanıyacak. Sistem şöyle işliyor:

'Kamera arkası'na bak

* Kullanıcı öncelikle MobilKod sistemini cep telefonuna yükleyecek.

* Kullanıcı bu tür sisteme uyumlu etiketin yer aldığı örneğin bir film afişine telefonunu tuttuğunda bu etiketin altından tanıtıcı bilgiler, fiyat, seans saatleri, kamera arkası görüntüler gibi bilgiler bulacak.

* Ücretsiz olan bu bilgilerin yanında kullanıcı filmi izlemek isterse, o belli bir fiyata tabi olacak.

* Bu tür bilgiler, her kullanıcı için farklılık da gösterecek. Kişiler bu etiketlerin bağlı olduğu veri tabanındaki bilgilerini ne kadar çeşitlendirirse, etiketi okuttuğunda karşısına gelenler kendi ilgi alanına daha uygun olabilecek.

* Yine bu sistemle kişisel etiket de üretilebilecek. Bu etiketi tişörtüne basan kişi, konuşmadan karşısıdakine kendini 'cep'ten tanıtabilecek.

2011 hedefi 100 bin kişi

Bu sistemin aynı zamanda reklam ve tanıtım konusunda önemli bir kanal olacağını da vurgulayan Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Cenk Bayrakdar, sistemin arkasına yüklenecek bilgilerin hayallerle sınırlı olduğunu söyledi. Ellerinde 12 milyon kişilik izinli veri tabanı olduğunu belirten Bayrakdar, sistemi çalıştıklara markalara hızla götüreceklerini söyledi. Bayrakdar, ayrıca bu sistemle ilgili 2011 hedefinin 100 bin kullanıcıyı geçmek olduğunu söyledi.

Deutsche Telecom türü işbirliği artacak

Almanya'da Deutsche Telekom altyapısını kullanarak nisan ayında hizmet vermeye başlayacaklarını hatırlatan Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, bu sayede 4 milyon müşteriye ulaşabileceklerini söyledi. Başka ülkelerde de bu tür işbirlikleri düşündüklerini vurgulan Ciliv, şöyle devam etti: "Yatırım stratejileri artık değişti. Bir ülkeye 3-4'üncü sıradan yeni yatırımcı olarak girmek yerine bu tür işbirliği daha önemli hale geldi. Ayrıca, artık 1-2'nci sıradaki operatörü alma yoluna da gidebiliriz." Ciliv ayrıca, meslek örgütlerinin onay vermesi halinde Fizy.com'u alabileceklerini sözlerine ekledi.