Gelirlerimizin bu kadar ani, sürpriz bir şekilde düşmesi tüm yönetim kurulunu çok ciddi endişelendiriyor

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından 1 Nisan 2010 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere belirlenen arabağlantı ücret tarifelerine ilişkin, belirlenen fiyatlardan sonra tüm yatırım planlarını gözden geçirmeleri gerektiğini belirterek, “Gelirlerimizin bu kadar ani, sürpriz bir şekilde düşmesi tüm yönetim kurulunu çok ciddi endişelendiriyor” dedi.
Dünya GSM Birliğince (GSMA) Barcelona"da düzenlenen GSMA Mobil Dünya Kongresinde Türkiye"den gelen gazetecilerle bir araya gelen Süreyya Ciliv, ara bağlantı tarifelerine yönelik bir soru üzerine, sabitte iki senedir hiçbir değişiklik olmadığını, mobilde de geçen sene yüzde 30"dan fazla bu sene de yüzde 50 düştüğünü anlattı.
“Açıkçası hepimiz için sürpriz oldu” diyen Ciliv, 27 tane AB ülkesi arasında bir ülke dışında Türkiye"nin 26 ülkeden daha düşük bir mobil ara bağlantı ücretine sahip olduğunu belirterek, mobil düşüp sabitte düşmemesini merakla karşıladığını söyledi.
Ciliv, şunları kaydetti:
“Biz Turkcell"de hep ileriye bakıp bu şartlar altında nasıl rekabet ederiz ona odaklanıyoruz. O yüzden işimize bakmaya devam edeceğiz. Geçmişte de ara bağlantı ücretlerinin düştüğü zamanlar oldu. Onda da Turkcell başarıyla devam etti. Bana ters gelen tarafı biz 2009"da 2 milyar liradan fazla Türkiye"ye yatırım yaptık. Yatırımlarda dünyada en fazla yatırım yapan şirketlerden bir tanesiyiz. Tüm dünyada tüm sektörlerde... Ondan sonra bizim gelir elde ettiğimiz ücretlerin böyle aniden, sürprizle düşmesi Türkiye"de iş yapmayı kolaylaştırmıyor. O yüzden kuşkularımız var.
İnanın bu fiyatlardan sonra bizim bütün yatırım planlarımızı gözden geçirmemiz gerekiyor. gelirlerimizin bu kadar ani, sürpriz bir şekilde düşmesi bizim tüm yönetim kurulunu çok ciddi endişelendiriyor açıkçası... Tabii ki bütün yatırımlarımızı baştan değerlendirmek zorunda kalacağız. Çünkü ara bağlantı ücreti... Sonunda biz bir servis vermek zorundayız ve bunun da çok ciddi bir maliyeti var. Hem çok yüksek lisans paraları hem çok yüksek yatırım var. Yatırımların geriye dönmesi gerekiyor. Burada ara bağlantı ücretleri de bu sektörün karlılığını çok yakından etkileyecek çok önemli bir husus. Zorla fiyatların düşmesi iş dünyasında çok kabul edilebilir bir koşul değil.”
Karara itiraz edip etmeyeceklerinin sorulması üzerine Ciliv, tüm bildiklerini paylaşmaya devam edeceklerini belirterek, “Fakat açıkçası yabancı ülkelerde bildiğimiz kadarıyla regülasyon böyle önemli kararları açıklamadan sektörle paylaşıyor, görüşlerini alıyor ondan sonra son kararı kendisi veriyor. Benim de gazetelerden okuduğum bir çok operatör de diğer mobil operatörler de bu kararları sürprizle karşılamışlar” diye konuştu.
27 AB ülkesi arasında en iyi servisi en düşük fiyatla verdiklerini yineleyen Ciliv, bu durumun böyle gitmeyeceğinin kesin olduğunu belirterek, “Burada bir sıkıntı olacağı ve tüketicilerin bundan zarar göreceği kesin benim gözümde...” dedi.
Ciliv, oranlar konusunda karar alıcılarla görüş alışverişi olup olmadığı sorusuna rakamları yayımlandıktan sonra gördükleri yanıtını verdi.
“Güzel bir gelişme de var. Evvelden geriye dönük yapılırdı bu kararlar. Nisan sonunda Nisan 1"den itibaren geçerli olurdu. O tamamen felaket bir durumdu, şimdi hiç olmazsa 2 ay öncesinden oluyor ama Avrupa"da 5 sene öncesinden haber veriliyor hangi yönde olacağı, çok daha öngörülebilir” diye konuşan Süreyya Ciliv, Türkiye"nin kalkınması için ekonomik kalkınma, ekonomik kalkınma için de iş dünyasının gelişmesinin şart olduğunu, yurt dışından getirdikleri profesörlerin, Türkiye ekonomisinin kalkınması için dünya pazarlarında rekabet edebilecek Türk şirketlerinin olması gerektiği yönünde görüşleri olduğunu anımsatarak, “Biz bir tane şirket yarattık, 8 ülkede faaliyetimiz var” dedi.
Bir gazetecinin ara bağlantı ücretlerinde “Sıfır” hedefi olduğunu söylemesi üzerine, Ciliv, “Birşeyi sıfıra satıyorsun, ondan nasıl para kazanıyorsun? Burada çok ciddi bir maliyet var. Lisans paralarına milyarlar ödüyoruz, milyarlarca lira da altyapıya, yatırıma... Çok çetin bir rekabet de var. Kim ödeyecek bunları merak ediyorum?” karşılığını verdi.
Yaptıkları hesaplamalara göre, sabit tarafta vatandaşların dakika başına ödedikleri yaklaşık 20 kuruşa karşılık, mobilde bu rakamın 10 kuruşun altında olduğunu dile getiren Süreyya Ciliv, mobil konuşmanın Türk vatandaşı için çok daha ucuz bir hale geldiğini, bu durumun da sabitten mobile geçişi hızlandıracağını belirtti.
Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, “Türkiye gelişiyor, hep ileriye doğru gidiyoruz, yapacak çok iş var. Bizde muazzam bir iyi niyet var, muazzam bir gayret var. Yola devam...” dedi.

3G İLE DATA TRAFİĞİ UÇTU

Sohbette bir sunum yapan Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler ise Türkiye"nin 3G"yi sevdiğini, ilk 6 ayda 5 milyon Turkcell 3G abonesi olduğunu, 300 bin yakın VINN ve netbook, notebook satıldığını, pazar payının yüzde 65"e ulaştığını, en çok datanın İstanbul Kadıköy"de, en çok görüntülü görüşmenin Diyarbakır"ın Sur İlçesi"nde kullanıldığı bilgisin verdi.
Aylık toplam data hacminin temmuz ayından bu yana 5,5 kat arttığını belirten Öztürkler, aralık 2009"da data kullanımının aralık 2008"in 15 katı olduğunu, Turkcell"deki toplam datanın yüzde 74"ünün 3G şebekesi üzerinden aktığını, VINN 3G modemlerin toplam data trafiğinin yüzde 77"sini oluşturduğu bilgisini verdi.
Turkcell SIM kartlı netbook ve notebookların toplam data trafiğinin yüzde 6"sini oluşturduğunu kaydeden Öztürkler, Türkiye"nin en uzak köşelerine 3G hizmeti götürdüklerini, 3G"li servis ve ürün yelpazelerini genişletmek, mobil iletişimin nimetlerini daha çok insana ulaştırmak ve “Turkcell"li Yaşam”ı hayatın her alanında müşterilerine hissettirmenin öncelikli hedefleri arasında olduğunu anlattı. - milliyet