Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, 2011 yılının ikinci yarısında teknoloji ve altyapıya 1 milyar lira yatırım yapmayı ve çağrı merkezlerinde 2 bin kişiye daha istihdam yaratmayı planladıklarını kaydetti.
 
Turkcell'in 2011 yılı 2. çeyrek mali sonuçları, Turkcell Tepebaşı Plaza'da düzenlenen basın toplantısında Süreyya Ciliv tarafından açıklandı.
 
Ciliv'in verdiği bilgilere göre, yılın ilk çeyreğinde 2010'un aynı dönemine göre küçülme yaşayan şirket, ikinci çeyrekte yeniden büyüme rayına oturdu.
 
Şirketin gelirleri geçen senenin ikinci çeyreğine yüzde 2, bir önceki çeyreğe göre ise yüzde 8 artarak 2 milyar 279 milyon liraya ulaştı.
 
Grubun amortisman, vergi ve faiz öncesi karı (AVFÖK) bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 15 büyüyerek 721 milyon lira olarak gerçekleşirken, birinci çeyrekte yüzde 29,5 olan AVFÖK marjı, ikinci çeyrekte yüzde 31,6'ya yükseldi.
 
BELARUS ETKİSİYLE NET KARDA 21 MİLYON LİRALIK ZARAR
 
Turkcell Grubunun, ikinci çeyrek net karında, Belarus'ta yaşanan yüzde 70 oranındaki devalüasyon nedeniyle 21 milyon liralık bir zarar kaydedildi.
 
Ciliv, muhasebe düzenlemelerinden kaynaklanan kaybın nakit olarak Turkcell'e herhangi bir etkisi bulunmadığını söyledi.
 
Turkcell'in grup gelirleri 2011'in ilk yarısında 4,40 milyar liraya ulaşırken, AVFÖK de 1,35 milyar lira olarak gerçekleşti. Yılın ilk yarısındaki net kar ise 309 milyon lira oldu.
 
Abone sayısında uzun aradan sonra yeniden net abone kazanımı gerçekleştiren Turkcell, ikinci çeyrekte 1 milyon net abone kazanarak, toplam abone sayısını 34,1 milyona çıkardı. Net faturalı abone alımı 353 bin olan Turkcell'de faturalı abonelerin toplam içindeki payı yüzde 31,4'e yükseldi.
 
MOBİL İNTERNET GELİRİ YILLIK BAZDA YÜZDE 55 ARTTI
 
Abone başı aylık ortalama gelir bir önceki çeyreğe göre yüzde 6,5 artarak 19,6 lira olurken, ortalama aylık kullanım geçen yılın aynı dönemine göre 220 dakika seviyesinde gerçekleşti.
3G'nin ikinci yılında, geçen yıldan bu yana piyasadaki akıllı cihaz sayısı yüzde 100'lük artışla 1,4 milyondan 2,8 milyona çıktı.
 
Şirketin mobil internet geliri yıllık yüzde 55 artış gösterdi. Mobil internet ve servis gelirleri 462 milyon lira oldu.
 
İŞTİRAKLER
 
İştiraklerdeki gelişmelere de değinen Ciliv, Superonline'ın gelirlerinin bir önceki senenin ikinci çeyreğine göre yüzde 29 artarak 105 milyon lira olduğunu, halihazırda yüzde 13 AVFÖK marjını yüzde 18'ler seviyesine çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
 
Ciliv, Superonline müşterilerinin dünya ortalamasının iki katı hızda internet kullandığını belirterek, ortalama indirme hızının Türkiye'de 6,1 megabit, dünyada 8,6 megabit, AB'de 12,2 megabit, Superonline'da ise 15,8 megabit olduğunu anlattı.
 
Superonline'in grup dışı şirketlerden elde ettiği gelirlerin oranının yüzde 60'a ulaştığına işaret eden Ciliv, fiber omurganın 26 bin kilometreye ulaştığını söyledi.
 
Ukrayna'daki Astelit şirketinin gelirlerinin bir önceki çeyreğe göre yüzde 13 artışla 88 milyon dolara çıktığını belirten Ciliv, AVFÖK marjının da yüzde 27 olarak gerçekleştiğini kaydetti.
 
''2 YILDA 15 MİLYON 3G ABONESİ''
 
Süreyya Ciliv, 3G baz istasyonu sayılarının 8 bine çıkarak, nüfusun yüzde 85'ini kapsar hale geldiğini ifade ederek, şu bilgileri paylaştı:
 
''2 yılda abone sayımız 15 milyona ulaştı. 23 bin 750 terabayt data alışverişi oldu. Bu da yaklaşık 5 milyon DVD'ye karşılık geliyor. 2 sene içinde mobil internet kullanımı 24 ayda 34 misli artmış. Son 1 yılda toplam data trafiği artışı yüzde 183 olmuş. Son 1 yılda Vınn data trafiği artışı ise yüzde 190 olarak gerçekleşmiş. Data kullanımı 34 misli artarken, birim fiyat 2 yıl öncesine göre 12'de 1'e düşmüş.''
 
Ciliv, son haftalarda yurt dışında özellikle ciddi ekonomi odaklı gazetelere yönelik bir reklam kampanyası başlattıklarını belirterek, ''Türkiye. Akıllı Hareket'' temalı reklam ile hem iklim hem teknoloji altyapısı hakkında bilgi vererek, Türkiye'nin yatırım yapmak, iş kurmak ve yaşamak için dünyanın en iyi yerlerinden biri olduğunu vurguladıklarını anlattı.
 
''İKİNCİ YARIDA BÜYÜMEMİZ HIZLANACAK''
 
Turkcell Genel Müdürü Ciliv, geçen yıllarda alınan BTK kararlarının bilançolardaki etkisinin bundan sonraki dönemlerde sona erdiğine işaret ederek, ''İkinci yarıda büyümemizin hızlanacağını düşünüyoruz. Turkcell Grubu olarak yılın ikinci yarısında teknoloji ve altyapıya 1 milyar lira yatırım yapacağız. İkinci yarıda Anadolu'ya yayılmış çağrı merkezlerimizde 2 bin kişiye daha istihdam yaratmayı planlıyoruz'' diye konuştu.
Ciliv, yeni istihdamın bir kısmının yeni şehirlerde kurulacak çağrı merkezlerinde oluşturulacağını söyledi.
 
''GLOBAL İLETİŞİM İÇİN CİDDİ GÖRÜŞME İÇİNDEYİZ''
 
Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Ciliv, Belarus'ta sağlam bir operasyon kurduklarını ve sağlıklı bir şekilde büyüdüklerini, ancak devalüasyon sonucunda bazı muhasebesel kararlar almaları gerektiğini ifade ederek, ''Onları aldık. Yolumuza devam ediyoruz. Uzun dönemli düşünüyoruz. Belarus'un da Ukrayna gibi olumluya döneceğine inanıyoruz'' diye konuştu.
 
Ciliv, devalüasyon sonucunda Belarus'taki şirketlerinin dolar olarak aldığı kredilerin, Belarus parasındaki değerinin arttığını ancak Turkcell'in dolar üzerinden borcunun aynı olduğunu kaydetti.
 
Rakiplerle aralarında ciddi fiyat farkı bulunmadığını dile getiren Ciliv, makineden makineye (M2M) uygulamalarda Turkcell'in tercih edildiğini söyledi.
 
Ciliv, Yıldız Holding'in Global İletişim şirketinin satın alınmasıyla ilgili kendilerinin de ciddi görüşme içinde bulunduğunu belirtti.
 
''ÖĞRENCİLERE TABLET BİLGİSAYAR PROJESİNE TEKLİF VERMEYİ PLANLIYORUZ''
 
Tablet bilgisayar konusunda planlarının da ilerlediğini dile getiren Ciliv, yaptıkları işlerde sadece Türkiye pazarı değil dünya pazarında rekabete odaklandıklarını, cep telefonu ve tabletlerde fark yaratılacak alanın yazılım olduğunu, bu nedenle Turkcell Teknoloji'ye yatırım yaptıklarını anlattı.
 
Son 2 senede roaming fiyatlarını ciddi oranda aşağı çektiklerini ve daha uygun fiyatlı ses ve data yurt dışı paketleri sunduklarını kaydeden Ciliv, ilköğretim öğrencilerine tablet bilgisayar projesini takip ettiklerini ve teklif vermeyi planladıklarını söyledi.