Numara taşınabilirliği uygulamasından en çok Turkcell"in zarar göreceğini öngörenler yanılmadı. Turkcell"in abone sayısı 2008 son çeyreğe göre yüzde 1.6 düştü. Abone başına konuşma süresi yüzde 46 artarken, abone başına gelirdeki artış ise yüzde 8.9"da kaldı.

Turkcell, 2009 birinci çeyrek finansal ve operasyonel sonuçlarını açıkladı. Türkiye"de numara taşımaya imkan verilmesinden sonraki dönemi ifade ettiği için merakla beklenen sonuçlardaki bazı ayrıntılar, rekabetin Turkcell"in kârlılığına önemli ölçüde etki ettiğini ortaya koydu. Turkcell"in net kârı yüzde 3.5 düşüşle 562.6 milyon lirada kaldı. Dolar bazında bakıldığında ise kur farkının da etkisi ile net kârlılıktaki düşüş yüzde 29.3"ü buldu. 3G lisans bedeli ödemesi yapıldığından dolayı Turkcell"in ikinci çeyrek mali sonuçlarının biraz daha olumsuzlaşması bekleniyor.

Ciliv: Temkinliyiz

Analistlere göre, Turkcell"in nakit pozisyonunun bu ödeme ve vergi gibi başka kalemlerin etkisiyle 1.7 milyar dolara gerilemesi bekleniyor. Turkcell CEO"su Süreyya Ciliv, mali sonuçları değerlendirirken “Esas olarak kur farkı gelirindeki azalma nedeniyle net kâr marjı yıllık bazda 4.1 puan gerileyerek yüzde 26.8 olarak gerçekleşti. Bu yıl için lira bazında büyüme hedefini koruyoruz ancak temkinli davranıyoruz” dedi.

Turkcell"in ilk çeyrek performansı incelendiğinde abone sayısının 2008 ilk çeyreğine göre 2009 ilk çeyreğinde arttığı ancak 2008 son çeyreğine göre ise gerilediği görülüyor. Numara taşıma uygulaması 2008 yılının Kasım ayında yani son çeyrekte başlamıştı. 2008 son çeyreğe göre abone sayısındaki kayıp yüzde 1.6 oldu ve abone sayısı 36.4 milyona geriledi. Turkcell 2008 yılı sonuçlarını açıkladığı toplantıda abone sayısını 37 milyon olarak vermişti. Abone sayısında 582 bin azalma oldu.

Turkcell"in abone başına aylık ortalama geliri (ARPU) ise bileşik bazda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8.9 artarak 17.1 lira oldu. Buna karşılık Turkcell"li aboneler kişi başına yüzde 46"lık artışla 107.1 dakika konuştular. Yani Turkcell"de konuşma süreleri artarken, abone başına gelir aynı oranda artmadı. Turkcell numara taşımadan sonra daha az ücretle, daha çok konuşturmak zorunda kaldı.

Turkcell"de en olumlu gelişme ise faturalı abone sayısındaki artış oldu. Daha önce Turkcell"in toplam aboneleri içinde faturalı abonelerin oranı yüzde 18.8 iken, son açıklanan sonuçlara göre ise yüzde 21.4"e çıktı.

Avea önde gidiyor

Numara taşıma döneminin başlamasından bu yana net abone kazanımında Avea"nın önde olduğu görülüyor. Şu ana kadar 1.2 milyona yakın abone diğer operatörlerden Avea"ya geçiş yaptı. Avea"dan başka operatörlere gidenler düşüldükten sonra ise Avea nette 600 binin üzerinde abone kazanmış görünüyor. Vodafone da Turkcell gibi numara taşıma uygulaması ile nette abone kaybeden operatör oldu.