Türkiye ziyareti programında Tophane-i Amire'de öğrencilerle biraraya gelen ABD Başkanı Barack Obama´ya soru yönelten gençlerden biri, İzmir eski Defterdarı Mete Gönenç´in kızı Defne Gönenç oldu.

İzmir 60. Yıl Anadolu Lisesi´ni birincilikle bitiren, ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü 3. sınıf öğrencisi olan 22 yaşındaki Gönenç, Fransa´da ve ABD´de dil kurslarına gitti.

Bir yıl önce ABD Büyükelçiliği´nin sınavını kazanarak ABD´de liderlik kursuna giden ve diplomat olmak isteyen Defne Gönenç, ABD Başkanı´na ``Türkiye´nin olası AB üyeliğinin ABD dış politikası ve Medeniyetler İttifakı projesi için önemi nedir'' ve ``Fransa´da birlikte okuduğum ABD´li arkadaşlarım bana Amerikalı olmaktan utanç duyduklarını söylerlerdi. Sizin seçilmenizle Amerikalı olmaktan gurur duymaya başladılar. Bu değişimin nedeni nedir'' sorularını yöneltti. Obama bunun üzerine cebinden çıkardığı kulaklığını takıp soruyu tercümandan dinledi. Diğer öğrencilerin aksine İngilizcesi çok iyi olmasına rağmen sorularını Türkçe yönelten Gönenç, bunun nedenini, ``Kişiler, böyle bir devlet başkanıyla konuşurken hakim oldukları dili kullanmalılar. Böyle bir olanağım vardı, kullandım'' diyerek açıkladı.

Milliyet