"YUNAN SULARINI TERK EDİN"

Yunan Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkilinin yaptığı açıklamaya göre, bakanlık tarafından gönderilen bir Yunan fırkateyni Türk ve Norveç gemilerinin önünü keserek gemilerden "Yunan sularını" terketmesini istedi. Ancak Türk ve Norveç gemileri bu isteği reddetti.

Bunun üzerine Yunan Dışişleri devreye girdi.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yorgo Kumuçakos, Yunan yayın organlarının Yunanistan Genelkurmay Başkanlığını kaynak göstererek yayımladığı ve "Türkiye'nin Akdeniz'de 'Yunan kıta sahanlığı içinde' petrol araştırması yaptığı" iddia edilen haberlerden sonra açıklama yaptı.

Sözcü, "Dün, yani 14 Kasımda, Malene Ostervold adlı Norveç araştırma gemisi, Gediz adlı Türk firkateyni eşliğinde Akdeniz'in güneydoğusuna, tam olarak söylemek gerekirse, Meis'in güneydoğusuna, Yunan karasuları dışındaki bölgeye Türkiye için jeofizik araştırmalar yapmak üzere geldi" ifadesini kullandı.

"Deniz hukuku ve uluslararası hukuk çerçevesinde bölgenin büyük bölümünün Yunan kıta sahanlığı içinde olması nedeniyle" Atina'nın harekete geçtiğini belirten Kumuçakos, Ankara ve Oslo nezdinde diplomatik girişimlerde bulunduklarını açıkladı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni'nin de bugün öğle saatlerinde Norveçli karşıtı Jonas Gahr Store ile temasa geçtiğini ifade eden Kumuçakos, Yunanistan'ın Oslo Büyükelçisinin de araştırma gemisinin ait olduğu şirketle temas kurarak Yunan tezlerini dile getirdiğini kaydetti.

Kumuçakos, tüm bu gelişmelerden sonra Norveç gemisinin bölgedeki araştırma faaliyetlerine son verdiğini Yunan makamlarına bildirdiğini belirtti.
A.A