İngiliz basını, geçtiğimiz yıl çocuk yuvalarında ve rehabilitasyon merkezlerinde gizli kamerayla çekim yapan York Düşesi Sarah Ferguson ve kızı Eugenie'nin Türk polisi tarafından tutuklanabileceğini yazdı. İngiliz ITV ekranlarında yayınlanan görüntülerde, Sarah Ferguson'un gizli kamerayla çocuk yetimhanelerindeki çekimleri yer almıştı.


Ferguson'un tutuklanma talebiyle karşı karşıya kalabileceğini yazan Daily Mail ve Daily Telegaph gazeteleri, geçen yılki olayın Türk yetkililerce sert bi r şekilde kınandığını hatırlattı.


Türkiye'nin Ferguson'un sorgulamak için resmi talebini dün İçişleri Bakanlığı'na sunduğunu belirten İngiliz basını, henüz Kraliçe'nin en küçük torununun sorgulanıp sorgulanamayacağının kesin olmadığı yorumlarında bulundu.


Daily Mail gazetesi, yetkililerin, Ferguson ve küçük kızı Eugeine'nin yakalanıp yakalanmayacağı konusunda yorum yapmak için henüz erken olduğunu belirttiklerini yazdı. Gazete, İçişleri Bakanlığı ve polis teşkilatı Scotland Yard'ın konuyu değerlendirdiğini, yetkililerin kısa süre içinde York Düşesi Ferguson ile görüşebileceklerini yazdı.


Daily Mail ayrıca, York Düşesi'nin sorgulanmak için Türkiye'ye teslim edilmesinin zayıf bir ihtimal olduğunu yazdı.


İngiliz Metropolitan Polis Teşkilatı'ndan bir yetkili, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Başka bir ülkeden gelen taleplerle ilgili yorum yapmıyoruz. Şu an için bizim başka bir ülkeden suçlu iadesi ya da sorgulama konusunda talep gelip gelmediği konusunda yorum yapamam." dedi. Ancak gazete, başka bir yetkilinin, "Türk yetkililerden bu konunun üzerine gidilmesi konusunda resmi bir talep geldi. Ancak bu prosedürün nasıl işleyeceği henüz net değil." açıklamalarına yer verdi.


Türkiye ile İngiltere, 1957 yılında yapılan bir anlaşma gereği, en az bir yıl ceza unsuru taşıyan suçların işlenmesi halinde suçlu iadesinde bulunabiliyor. İngiltere İçişleri Bakanlığı'nın Ferguson'u iade etmeye karar verirse, karar İngiltere'deki Yüksek Mahkeme'nin de onayından geçmek zorunda. Yeni Şafak