TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya’nın oturum başkanlığını yaptığı panele, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Zekeriya Özak, Kosova Belediye Başkanı Pal Lekaj, Kırgız Cumhuriyeti - Bişkek Belediyesi Daire Başkan Yardımcısı Nurkan Kasymov, Lübnan - Trablus Belediyesi Meclis Üyesi Dr. Mohamad Chamsın, Kuş-Atak Belediyeler Birliği Başkanı Esat Altungün katıldı.
 
Kosova’da sorun finansal kaynak
 
Kosova Belediye Başkanı Pal Lekaj, Kosova Belediyesi’nde atık yönetiminin savaş sonrasında istenilen kalite ve verimlilikte yapılamadığını, özel şirketlerin sorumluluğunda olan bertaraf işlemlerinin yeterli olmamasının en önemli nedeninin kaynak yetersizliği olduğunu söyledi. Pal Lekaj, çözüm için belediyelerin etki alanlarının geliştirilmesinin önemine değinerek “Merkezi yönetim hem hizmetleri halka yakınlaştırmalı hem de özel sektör için cazip olabilecek formüller geliştirmeli” dedi.
 
Kocaeli’nde ayda 4 ton ambalaj atığı
 
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Zekeriya Özak bir yıl gibi kısa bir zamanda evsel atıkların bertaraf edilmesi amacıyla bir depolama sahası inşa ettiklerini söyledi. Tıbbi atıklar için 400 sağlık kuruluşuna hizmet verdiklerini belirten Özak günde 4 ton tıbbi atığın sterilizasyonunu yaptıklarını açıkladı. Bunun yanında ambalaj atıkları için de bir proje yürüttlerini vurgulayan Özak, ayda 4 bin ton ambalaj atığını geri dönüştüklerini belirtti
 
Bişkek Belediyesi işbirliği arıyor
 
Bişkek Belediyesi Daire Başkan Yardımcısı Nurkan Kasymov, Kırgızların 5’te birinin Bişkek’te yaşadığını ve şehir nüfusunun 1 milyona ulaştığını ve yıllık çöp artışı yüzde 11 seviyelerine yükseldiğini aktardı. Bişkek’in finansal sorunlar sebebiyle çöp toplamak amacıyla halktan ve şirketlerden para aldıklarını açıkladı. Kasymov ayda 33 cent normal vatandaştan, 4 cent emeklilerden ve 1,5 dolar da (yaklaşık) şirketlerden para aldıklarını ve yılda 4 milyon dolar toplamayı hedeflediklerini sözlerine ekledi ve “Belediye olarak yeni işbirliklerine, önerilere, tekliflere açığız” dedi.
 
Trablus yatırımcıları davet etti
 
Trablus Belediyesi Meclis Üyesi Dr. Mohamad Chamsın, Lübnan’ın nüfusunun 2009 verilerine göre 4 milyon 500 bin, Trablus nüfusunun ise 550 bin, olduğuna dikkat çekerek yılda 120 milyon ton atık oluştuğunu belirtti. En fazla atığın evsel atıklar olduğu tespitini yapan Chamsın, 2012 yılında hizmet girecek yeni bir tesis inşa ettiklerini belirterek, yakın gelecekte tesisleşmeye önem verdiklerini söyledi. Chamsın, da bu alanda işbirliklerine ve yatırımlara sıcak baktığını sözlerine ekledi.
 
Kuşadası’na AB’den destek
 
Kuş-Atak Belediyeler Birliği Başkanı Esat Altungün, Kuşadası’nın Türkiye’nin en turistik merkezlerinden biri olduğunu söyleyerek şöyle konuştu:
 
“Hem şehir nüfusumuz hem de turizm döneminde nüfusumuz çok yüksek. Hızlı kentleşme ile oluşan yeni sorunlar, belediyelerin tek başına altından kalkabileceği sorunlar olmaktan çıktı. Bunu fark etiğimiz için bölge belediyeleri bir araya gelerek bir örnek oluşum yarattık. Kuş –Atak Belediyeler Birliği’ni kurduk. Yasal mevzuat için bakanlıklarla görüştük, Avrupa Birliği’nin ilgisini çektik ve oluşturduğumuz projelere finansal destek alabildik. Yaptıklarımız örnek projeler oldu ve Kuşadası Bölgesel Katı Atık Yönetim sistemini hayata geçirdik.”