Emel- Mustafa Uşaklı Anadolu Lisesi öğrencilerinin kültürel mirasa sahip çıkmak ve gençlere Aydın’ı farklı bir yönü ile tanıtmak amacıyla AB Gençlik Programı Ulus Ötesi Gençlik Girişimi Projesi finansal desteği ile hazırladığı “Aydın’ı Halk Müziği ile Keşfetmek” adlı projesinin uluslararası toplantısı Çek Cumhuriyetinden gelen 6 öğrenci ile birlikte gerçekleştirildi. Proje çalışmaları kapsamında 4 günlük program için Aydın’a gelen Çek gençler, Aydın’ı halk müziği ile farklı açıdan tanıma fırsatı buldu.
AYDIN TÜRKÜLERİNİN HİKAYESİ DVD’DE TOPLANDI
“Aydın’ı Halk Müziği ile Keşfetmek” projesi kapsamında ortak bir çalışma yapan Türk ve Çek öğrenciler, bu projeyle Aydın iline özgü halk müziği eserlerinden bazıları olan “Şu Dalmadan Geçtin Mi”, “Mendirez”, “Genç Osman”, “Güdüşlü’nün Çeşmesi”, “İnce Memed”, “Yörük Kızı”, “Atçalı Kel Mehmet” türkülerinin sözleri, ezgileri ve bu türküleri ortaya çıkaranların hikâyelerini birlikle bir DVD’de toplayarak yerel halk müziği mirasına sahip çıktı. Türk ve Çek öğrenciler, bu projeyle Aydın’ın halk müziği mirasını genç nesillere aktarma fırsatı buldu.
Projenin yürütülme sürecinde yer alan Emel- Mustafa Uşaklı Anadolu Lisesi öğrencisi Emre Karabulut, “Projemiz ile Aydın yöresine ait halk müziklerinden 7 tanesini seçtik ardından bu Türkülerin sözlerini ortaya çıkaran hikâyelerini araştırdık ve nihayetinde ezgisiyle birlikte topladığımız tüm bu bilgileri bir DVD de bir araya getirdik. Ayrıca bu çalışmamızı Çek Cumhuriyetinden gelen 6 akranımızla paylaşma fırsatını elde ettik. Projemizin nihai ürünü olan DVD’yi Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Kütüphaneler, Güzel Sanatlar Lisesi gibi ilgili kurumlara göndermeye başladık bile” dedi.
Çek Cumhuriyeti’nden gelen 6 gençle birlikte Aydın’da yapılan faaliyetlerin koçluğunu yapan Emel- Mustafa Uşaklı Anadolu Lisesi AB Projeleri Sorumlusu Erkan Akar da, “Öncelikle konuklarımıza projemizin amacını ve faaliyetlerimizi anlatan bir seminer düzenledik, ürünlerimizi sunduk ve örneklerini kendilerine hediye ettik. Bir müzik evini hep birlikte ziyaret ederek saz, bağlama ve Aydın yöresi türküleri hakkında bilgi aldık. Aydın Anadolu Güzel Sanatlar ve Spor Lisesinde konuklarımız kendi yerel Çek müziklerinden canlı örnekler sundular. Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerimiz ise projemizde irdelediğimiz 4 parçayı canlı olarak bize seslendirdiler. Ayrıca kültürel gece ve gezilerle gençlerimiz birbirlerini yakından tanıma fırsatı buldular” şeklinde konuştu.

20111014ay474392_02.jpg