Başlığımıza baktığımızda turizmle ilgilenenler turizm de zor  bir  yıl   geçiriyor ve geçecektir. Sebebine gelince 6 yıldır Aydın'dayım, şeker bayramı ve kurban bayramında Aydın ilimizden Tuncallar tur olarak yurt içi ve yurt dışı bir tur yapamadım.

Bu yıl da haziran seçimleri ve kurulamayan hükümet eylül ayındaki kurban bayramı, ve okulların açılması arka arkaya gelince ve doğu bölgesindeki belirsizlikten ötürü inanın ki bir yıl öncesini mumla arar olduk her şeyin hayırlısı 33 yıldır bu sektördeyim bu yılki gibi zor geçen bir yıl hatırlamıyorum. Ağustos ayına ait ekonomik veriler ardı ardına açıklanıyor. Bunlardan biri gelen turist sayısıydı ve yüzde 2.9’luk bir azalma işaret ediyor bu hiç alışık olmadığımız bir durum Antalya da 5 yıldızlı oteller ardı ardına kapanıyor açık kaldığında gelir gideri karşılamadığı için hazıra da dağ dayanamadığına göre kapatıyorlar. Çalışan personel işten çıkartılıyor seçimler yaklaşmakta siyasi partilerin seçim beyannamelerinde turizmle ilgili bir iyileştirme göremedim veya gözden kaçmıştır. Aydın Avcı derki, turizm gelecektir, önümüzdeki 10 yılda 350 milyon kişi turizmde ekmek yiyecektir.

avci1210.jpg

T20 turizm bakanları toplantısı nedeniyle Antalya’ya gelen WTTC CEO’su David Scowsill 2025'E dek turizmin 105 milyon kişiye daha geçim kaynağı olacağını söylüyor. Kasım ayında yapılacak G20 zirvesi öncesi Belek'te yapılan T20 turizm bakanları toplantısında Antalya’ya gelen dünya turizm ve seyahat konseyi WTTC CEO’su David Scowsill, 2015 itibari ile 280 milyon kişinin dünya genelinde doğrudan ya da dolaylı olarak turizmde ekmek yediğini belirterek her 11 kişiden birinin turizmden geçimini sağladığını  kaydetti. Ben de derim ki Aydın ilimiz turizm yönünde bu pasta diliminin neresinde? Hemen bana diyeceksiniz ki, Kuşadası’mız, Didim’imiz var, doğrudur, ama hizmet anlayışına baktığımızda çok  gerilerdeyiz. Kuşadası’nı Kuşadası yapan şimdiki Akdeniz tatil köyü, eski Fransız tatil köyü veya Foça’daki Fransız tatil köyü, şimdi fareler cirit atıyor. 1 Kasım seçimlerinden sonra turizmin farklı eğitim düzeyindeki insanlara istihdam sağladığını ve ülke yönetimlerinin turizme önem vererek desteklemelerini gerektiğini vurgulamak istiyorum. Dünyada giderek kolaylaşan ve yaygınlaşan seyahatin ise insanların yaşam kalitesini arttırdığını da altını çizerim. Turizm geliri de bu dönemde Türkiye için hayati önemde. Çünkü cari açığımız yüksek küresel konjonktür açığı yüksek ülkeleri cezalandırıyor. Neyse ki bu durumu fazlasıyla telafi edecek  başka  bir veri dün açıklandı. İhracat yüzde 2.8 gerilerken ithalatta yüzde 18.2’lik şok bir düşüş  gerçekleşti. Böylesi bir gerileme en son 2009 yılında gerçekleşmişti. 15.9 milyar dolara inen ithalat aylık tutar olarak en son 2010 yılı Eylül’ünde görülmüş yani ithalat tutarı bakımından son 5 yılın en düşüğüne indik. Şüphesiz ki, ithalatın gerilemesi öyle sevinilecek bir durum değil çünkü üretim yavaşlamakta talebin azalmakta büyümenin düşmekte olduğunu gösteriyor. Bu yüzden başlıkta da gördüğünüz gibi turizmde zor yıl!

2014 yılında gelen turist sayısı 35.850 bin kişiyken turizm gelirinde 34.306 milyon $. Bu sayı 2015 yılının 8. ayına kadar 25.506 bin kişiye indi. Turizm geliri 12.603 milyon $. Ağustos ayı en çok turist geldiği ay ama, bu yıl böyle olmadı turist sayısı yüzde 3.9 azaldı. Geçen sene 25.7 milyon turiste karşılık 25.5 milyon turiste kalındı. Etrafımız yangın yeri gibi, sonunda yurtiçi terör de başladı. Yeri gelmişken beş yıldan bu yana GAP turu yapacağız, bir olay tüm hayalleri  yıkıyor sonuç hüsran. Bu kadar azalış normal denilebiliyor. Ama sektörde durum görünenden daha kötü. Çünkü gelen turist sayısında ki azalma yaygın, hemen hemen dünyanın her bölgesini kapsıyor. Eldeki mevcut verilere bakıldığında, Rusya’dan gelenlerden yüzde 18  azalma oldu, İtalya’dan gelenlerde yüzde 31 düşme oldu Norveçlilerde yüzde 23 azalma Fransa, Finlandiya yüzde 16 Azerbaycan’dan gelenler de bile yüzde 12 azalma görüldü, bu yüzden yılın geri kalan aylarından umutlu olmamız gerektiren bir neden yok. Aydın'da yaşayan bir turizmci olarak Aydın ilinin turizmdeki yeri ve konum nerede?

Türkiye turizmi yeri ve konumu ve sonuç dünya turizmi nereye gidiyor? Seçim sonrası sadece turizm alanında değil tüm sektörlerde, bir istikrar yakalanması, ardından 5 Aralık 2015’de 1618 sayılı Seyahat Acenteleri ve Seyahat Acenteleri Birliği kanunun 34 maddesinin (a)bendi gereğince birliğimiz 22 olağan genel kurulu yapılacak,  gerek 1 Kasım seçimleri,  gerek TÜRSAB seçimleri tüm Türkiye’miz için hayırlı uğurlu olması dileklerimle, bu da 2006’daki yüzde 8.5 kaybın üzerine çıkar ki iki büyük deprem ile sarsıldığımız 1999’daki yüzde 27.5’lik gerilemenin ardından ikinci büyük kayıplı yıl olacak.

Dış turizmin yurtiçi büyümeyle paralel hareketi yoktur. İçerdeki durgunluk dönemimde sektörün canlı olması durumu kısmen hareketlide olsa tat vermiyor. Ama orada jeopolitik riskler ve tırmanan terör olayları her şeye engel. Sonuç: Bir şeyin ters gitme olasılığı varsa ters gidecektir. (Murphy kanunları) Suriye’deki savaş, ülkemizdeki terör olayları, orta doğudaki huzursuzluklar ülkemiz turizmini çok etkiliyor, turizmciler bu sorunlar sona ermeden turizmin rayına oturması beklemiyorlar, kış sezonu için hazırlanan projelere devlet sahip çıkarsa turizmcinin sıkıntısı birazda olsa hafifleyecek. Kış aylarında turizm personelinin sigorta, vergi giderleri vs gibi giderler devlet tarafından karşılansa yüzbinlerce personel işsiz kalmaz kalmayacaktır, tesisler kapanmayacaktır. Umarım  ki yetkililer bu konular için acil ele alırlar. Ben Aydın Avcı’dan bu haftalıkta bu kadar herkese hayırlı işler hayırlı haftalar diliyorum. Hoşçakalın…