Su Ürünleri Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Vehbi Merzeci, STG Yönetim Kurulu Üyeleri Mustafa Bağcı ve Ufuk Atakan Demir’den oluşan STG heyeti, bu yıl 60’dan fazla ülkeden su ürünleri üreticilerini, işletmelerini, ihracatçılarını, ithalatçılarını ve işleme makineleri üreticilerini tek bir çatı altında toplayan “Hindistan Su Ürünleri Fuarı”nda, Türk su ürünlerinin tanıtımını gerçekleştirdi.
STG olarak yapılan tanıtım çalışmaları ile Hindistan pazarında Türk balığının bilinirliliğini üst seviyeye çıkarmak istediklerini belirten STG Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Vehbi Merzeci, “Türk su ürünlerinin tanınırlığı ihracatı beraberinde getirecektir. Su Ürünleri sektörü gelişmiş olan Hindistan’da, Türk su ürünlerinden çipura, levrek ve alabalık sadece HORECA sektöründe etkili olabilecek balık çeşitleri olarak görülmektedir” diye konuştu.
Hindistan genelinde turizm sektörünün oldukça gelişmiş olduğuna dikkati çeken STG Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Atakan Demir ise, Avrupa’dan Hindistan’a önemli sayıda turist gittiğini, bu etkenler sayesinde Türk su ürünlerinin Hindistan pazarında iyi bir yer edinebileceğinin göstergesi olduğunu kaydetti. Demir, “Hindistan tüm dünyaya karides ve kalamar ihraç ediyor. Bu yüzden pazarları iyi tanıyorlar ve ticarete hâkimler. Hintli partnerlerle üçüncü ülkelerde pazarlama konusunda işbirliği yapılabileceği gibi, Hindistan’daki 4 ve 5 yıldızlı otellere Türk Levrek ve çipurası satışı yapılabilir” dedi.
Yaklaşık 1 milyar 200 milyonluk nüfusu ile dünyanın en büyük ikinci kalabalık ülkesi olan Hindistan, üç tarafı denizler ile çevrili olmasından dolayı su ürünleri sektörü oldukça gelişmiş durumda. Ülkede daha çok okyanus balığı ihracatı ve tüketimi yaygın. Ayrıca ülke, karides yetiştiriciliği konusunda dünyada iyi bir yere sahip.
2011 yılında Türkiye’den Hindistan’a hayvansal ürünlerden sadece peynir altı suyu ve balmumu ihracatı gerçekleştirildi. STG’nin yürüteceği çalışmalarla, 2012 yılından itibaren Hindistan’a su ürünleri sektöründe de ihracat gerçekleştirilmesi hedefleniyor.