Emniyet Genel Müdürlüğü'nce 5 ilde bulundurulan polis helikopterlerine, suçlu takibinde kameralar aracılığı ile çekilen görüntüleri anında merkeze ulaştıran sistem kuruldu. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Antalya'da konuşlu polis helikopterleri, havadan çekilen fotoğraf ve kamera görüntülerini, yer ekibinde bulunan mobil izleme cihazı ile Acil Çağrı Merkezi'ne "downling" sistemiyle anında aktarabiliyor.
Antalya Emniyet Müdürlüğü Havacılık Şube Müdürü Cihangir Gül, geçen mart ayında gönderilen MD600N tipi helikoptere bu sistemin iki hafta önce kurulduğunu, asayiş, kaçakçılık ve terörle mücadele gibi olaylar ve polisiye operasyonlara hava desteği verilirken kullanılacağını söyledi. Sistem ile yukarıdan bir aracın plakası veya bir insanın göz renginin belirlenebileceği görüntü kalitesi sağlanıyor. Ayrıca, sistem termal kameranın yanı sıra, diğer el kameralarıyla da çalışıyor.

Amerikan yapımı 3 kişilik uçuş ekibiyle hizmet veren helikopterin 3 saat havada kalabildiğini, azami menzilinin ise 500 kilometre olduğunu kaydeden Gül, geceleyin yerdeki 1000 metrekarelik alanı aydınlatma kapasitesine sahip projektör yer aldığını belirtti. Gül, “Helikopterden çekilen görüntü 112 Acil Çağrı Merkezi'ne 40, hareketli mobil cihazına 10 kilometre uzaklıktan kablosuz görüntü aktarım sistemiyle aktarılabiliyor” dedi. HÜRRİYET