Toplantıya Türk Ocakları mensupları aileleriyle birlikte katıldı.
Türk Ocakları Kuşadası Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi, İzmir Diyabet Cemiyeti ve Diyabet Hastanesi Kurucusu Dr. Ali Alkış, diyabet ve sağlıklı beslenme ile ilgili önemli bilgiler sundu. Toplantıya katılanlar tarafından büyük ilgiyle izlenen Alkış, sağlıklı beslenme alışkanlığının çocuk yaşlardan itibaren kazanılmasının ve dolayısıyla bu konudaki eğitimlerin çocuk yaşlardan başlanılması gerektiğine işaret etti. Alkış, “Belli bir yaştan sonra alışkanlıklarımızı değiştirmek zorlaşır. Bunun için çocuklarımıza, daha küçük yaşlardan itibaren düzenli beslenme alışkanlığı kazandırmamız gerekir. Okul kantinlerinde satılan hazır yiyecek ve içecekler yerine evde hazırlanan yemekler verilmelidir. Metabolizmanın düzenli çalışmasını temin etmek için, günde 3 ana öğün 3 de ara öğün yemeli, ancak vücudumuzun ihtiyacı kadar beslenmeliyiz. İyi beslenmek çok yemek ve doymak değildir.” dedi.
Sağlıklı beslenmenin hem kendimize sağlıklı bir hayat standardı sunduğunu hem de devletimize önemli bir ekonomik katkı sağladığını belirten Dr. Ali Alkış, “Bugün ülkemizde tedavi harcamaları önemli bir rakama ulaşmıştır. Bu harcamaları azaltmak için öncelikle koruyucu tedbirlerin uygulanması gereklidir. Herkes kendi sağlığını öncelikle kontrol altına alması, düzenli beslenmesi ve oturganlığını yenmesi ile mümkündür. Koruyucu tedbirler sayesinde hastalıklardan yüzde 62 oranında kurtulabiliriz.” dedi.
Kuşadası'nda kendilerinin katkılarıyla daha önceki yıllarda 4 defa ve 10 bin kişi üzerinde yapılan sağlık taramalarında, yüzde 38 şişman, yüzde 29 fazla kilolu, yüzde 38 hipertansiyonlu, yüzde 37 yüksek kolestrollü, yüzde 47 düşük HDL'li ve yüzde 21 diyabet hastası tespit edildiğini, ve bu tespit yapılanların büyük bir çoğunluğunun kendi durumlarını bilmediklerini belirterek, bu taramaların Türkiye genelinde de benzer sonuçlar verdiğini ifade eden Alkış sözlerine şöyle devam etti : “Sağlıklı yaşamak için, öncelikle sağlıklı beslenmeliyiz.Kendi durumumuzu sürekli takip etmeli ve ölçümlerimizi yapmalı ve bir diyabet uzmanın kotrol ettirmeliyiz. İrademiz sağlam olmalıdır. Diyetimize dikkat etmeliyiz. Bol hareket yapmalıyız.”
Toplantıyla ilgili bir açıklama yapan Türk Ocakları Kuşadası Şubesi Başkanı Cemal Sarı, bu tür toplantıların haftada bir gerçekleştirildiğini söyledi.