Açılışa Nazilli Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Akkaya, İlçe Müftüsü H. Hüsnü Sula, Türk Ocakları Nazilli Şube Başkanı Ahmet Çekim, sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
Zeybek gösterisinin ardından açılışta konuşan Nazilli Türk Ocakları Yönetim Kurulu Üyesi Ali Yavaş; “Türk Ocağı'nın kuruluş çalışmaları 1911 yılında Askeri Tıbbiye öğrencileri arasında başlamıştır. Osmanlı Devleti bünyesindeki çeşitli milliyet mensuplarının varlıklarını korumak, geliştirmek ve kabil olursa bağımsızlıklarını elde etmek amacıyla yaptıkları faaliyetleri müşahede eden ve Türk varlığını bu gelişmeler karşısında tehlikede gören Tıbbiye"li öğrencilerin, aralarında yaptıkları faaliyetleri müşahede eden ve Türk varlığının bu gelişmelere karşısında tehlikede gören Tıbbiye"li öğrencilerin, aralarında yaptıkları toplantılardan sonra hazırladıkları beyanname, Türk Ocağı'nın kuruluş dayanağı oluşturmuştur. Türkiye Cumhuriyeti yıkılan imparatorluğun yerine kurulan bir milli devlettir. Bu devletin kuruluşu İstiklal mücadelesinin zaferle sonuçlanmasından sonra resmen gerçekleşmişse de, kuruluşu hazırlayan sosyal, siyasal ve fikri faktörlerin çok daha eskilere uzandığını söyleye biliriz. Zaferi takiben milli devletin kurulması sürecini başlatan Mustafa Kemal'in ilham kaynağı da ayın fikir zeminidir. Göktürk'lerden beri ilk defa devlet, kendine vücut veren milletin adıyla "Türkiye Cumhuriyeti Devleti" olarak tarihe tescil edilmiştir. Dil , tarih, hukuk ve kurumsallaşma alanlarında yapılan yenileştirmelerini zihni hazırlıklarına bakıldığında bunlarla ilgili tespit ve tekliflerin hemen hepsinin yarım asırdan beri milliyetçi aydınlar tarafından gündeme getirildiği ve son yıllarda Türk Ocakları'nın çatısı altında bunların müzakere edildiği görülür. Türkiye Cumhuriyeti'nin gerek kuruluş hazırlıklarında ve gerekse yeni rejimin resmen ilanından sonra Türk Ocakları'nın temsil ettiği Milliyetçilik düşüncesinin temel mesnedi oluşturduğu aşikardır” dedi.
Yapılan konuşmalardan sonra İlçe Müftüsü H. Hüsnü Sula"nın okuduğu duanın ardından protokol üyeleri birlikte kurdele kesildi. Nazilli Türk Ocakları Derneği içerisinde verilen kokteylin ardından Nazilli Belediyesi Tiyatro Salonunda Prof. Dr. Orhan Arslan tarafından “Milli Kimlik ve Milliyetçilik” konulu konferans verildi. -iha