6'sı kız olan öğrenciler, 5.5 yıllık eğitimin ardından nükleer mühendisi olarak çalışacak.
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AKŞAM'ın 2 Temmuz 2011'de manşetinden 'Nükleere 9 bin evet' diye duyurduğu, Akkuyu Nükleer Santralı'nda çalıştırılmak üzere Rusya'da eğitim görecek öğrencileri Bakanlık binasında kabul etti. 50 kişilik kontenjan için 9 bin genç başvurmuştu. 
 
Elemede seçilen öğrenci Moskova'da 5.5 yıl sürecek eğitimin ardından nükleer mühendisi olarak yurda dönecek ve Akkuyu nükleer santralında çalışmaya başlayacak.
 
Bakan Yıldız eylülde Moskova'ya gidecek öğrencilere hitaben şöyle konuştu: 'Sizler, Türkiye'nin geleceğine konan tuğla taşlarından bir tanesi olacaksınız. 5,5 yıllık bir eğitim sürecinden sonra, biz o zamana kadar inşallah santralı hazırlamış olacağız, siz de gelip ülkenize hizmet etmiş olacaksınız.
 
Bizler için vazgeçilmez elemanlar arasına gireceksiniz' dedi. Yıldız, öğrencilere en az 500 dolarlık burs, sigorta, sağlık güvencesi, barınma imkanları sağlanacağını söyledi. Akkuyu'da çalışırken alacakları maaşın sorulması üzerine de Yıldız, 'Ücreti daha sonra konuşuruz' dedi. 50 öğrenciden 6'sının kız olmasına dikkat çekilmesi üzerine de Yıldız, seçimin cinsiyete değil, puana göre yapıldığını söyledi. 
 
RENGİN'İ BİZE ALALIM
Öğrencileri temsilen de Bilkent Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü'nde öğrenim gören Rengin Türker söz aldı. Türker, nükleer enerjiyi överken, bu enerji kaynağının alternatifsiz ve ucuz olduğunu savundu. 
 
Türker'in nükleer teknolojilere yönelik bu övgü dolu sözleri üzerine Bakan Yıldız, 'Rengin'i Rusya'ya yollamak yerine direkt Bakanlığa alalım' diye espri yaptı. Fukushima'daki sızıntının kendilerinde korku oluşturup oluşturmadığının sorulması üzerine de Türker, 'Yürürken bile kafamıza şimşek düşebilir' dedi. ANKARA
 
BANA İÇİNDE 'ZAM' KELİMESİ GEÇEN CÜMLE KURDURAMAZSINIZ
Toplantıda gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Yıldız, elektrik ve doğalgaza zam haberlerini değerlendirdi. Yıldız, son 29 ay içerisinde doğalgaz fiyatlarına sadece yüzde 39 civarında zam geldiğini belirtti. 'Otomatik fiyatlama mekanizmasıyla yürüyen sisteme müdahalemiz söz konusu değildir. 
 
O açıdan her ay doğalgaz fiyatlarını, 3 ayda bir de elektrik fiyatlarını gözden geçiriyor olmamız son derece tabiidir' dedi. Gazetecilerin, 'zamma gerek yok mu' yönündeki ısrarlı soruları üzerine de 'Bana içinde 'zam' kelimesi geçen cümle kurduramazsınız' dedi. Yıldız, geçen 8 ay içerisinde en az 18 defa bu yönde haber yapıldığını kaydederek, 'Otomatik fiyatlandırmaya göre değerlendirip kamuoyu ile paylaşırız' dedi.
 
akşam