Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, yaptığı yazılı açıklamada, 137'si profesyonel 240'ı gönüllü olmak üzere toplam 377 Kızılay görevlisinin afet bölgesinde olduğunu bildirdi.

Türk Kızılayının şubeleri ve lojistik merkezleri de dahil olmak üzere bütün imkanlarıyla seferber olduğunu ifade eden Akar, Türk Kızılayı Van Şube Başkan ve Yönetim Kurulu üyelerinin kendi evleri hasar görmesine rağmen diğer afetzedelerin yardıma koştuklarını belirtti.

Akar, şu ana kadar 1'i Van'da, 2'si Erciş'te olmak üzere afet bölgesinde toplam 3 çadır kentin kurulduğuna işaret ederek, Van'daki Türk Kızılayı Aşevinde Valilik tarafından sürekli sıcak yemek çıkarıldığını, çadır kentlerde de 3 öğün sıcak yemek verildiğini kaydetti.

Bölgede gıda, beslenme, sağlık ve enkaz kaldırma gibi hizmetlerde hiçbir sıkıntı yaşanmadığını vurgulayan Akar, şunları kaydetti:

''Yerleşim yerleri zarar gören vatandaşlar için çadır kurulumu çalışmaları sürmektedir. Ancak çadır konusunda ihtiyaç devam etmektedir. Türk Kızılayı depolarındaki stoklarından 20 bin 371 çadırı bölgeye sevk etmiş, 12 bin 891 çadırı afetzedelere dağıtmıştır. Kızılay'ın İzmir, Ankara, Tekirdağ, İstanbul, Bursa, Düzce ve İzmit depolarındaki stoklarında bulunan 8 bin 668 çadır da Adnan Menderes, Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarından gün içerisinde kalkacak uçaklarla bölgeye ulaştırılacaktır. Türk Kızılayının bölgede kurmayı planladığı çadır sayısı 30 bin 000 adettir.''

Akar, Türk Kızılayının, depremin üzerinden 48 saat geçmeden 20 bin çadırı afet bölgesine göndererek tarihinin en büyük afet sevkıyatını gerçekleştirdiğini vurguladı.

Van ve Erciş'te afetten etkilenen 600 bin afetzedenin bulunduğunu belirten Akar, şu bilgileri aktardı:

''Bölgede çadır ile ilgili yaşanan sıkıntının sebebi şudur: Afetzedeler gerek artçı depremlerin devam etmesi gerek evlerine giremeyecek durumda olmalarından dolayı çadıra ihtiyaç duymaktadır. Bölgedeki tüm çadır ihtiyaçlarının giderilmesi için 120 bin çadır kapasitesine ihtiyaç vardır. Bu nedenle Türk Kızılayı ve Afet Koordinasyon Merkezi gerçek ihtiyaç sahiplerine çadır ve yardım malzemelerini ulaştırmaya çalışmaktadır. Çadır sıkıntısının yaşanmasının bir diğer önemli sebebi de afetzedelerin kendi evlerini ve yakın çevresini terk etmeme isteğidir. Evlerini ve hayvanlarını bırakmak istemeyen afetzedeler merkezi yerlerde oluşturulan çadır kentlere yerleşmeyi reddetmektedir.

Ayrıca, Türk Kızılayının yardım malzemeleri, her afette ortaya çıkan bazı kişiler tarafından yağmalamaya çalışılmıştır. Alanda görev yapan bakanlarımızın, valilerimiz ve emniyet müdürlerimizin zamanında aldığı önlemlerle bu olumsuz görüntüler önlenmiştir.''