İran Türkiye Stratejik Ticaret Geliştirme Birliği Başkanı Majid Dhasemi, İran'a yatırım yapan Türk tüccarlardan 15 yıl süreyle vergi alınmayacağını, ayrıca ucuz enerji imkanı sağlayacaklarını, ülkelerinde de ucuz insan gücünün bulunduğunu söyledi.
 
Dhasemi, çeşitli temaslarda bulunmak için geldiği Konya'da, Konya Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de kendisini evinde gibi hissettiğini belirtti. 
 
Türkiye'yi kardeş ve aynı milletin insanı olarak gördüklerini dile getiren Dhasemi, Türkiye'nin gösterdiği ekonomik ve politik gelişimi çok yakından takip ettiklerini, 2010 yılındaki kötü ekonomik şartlarda Türkiye'nin yüzde 10 büyümesinin Türk milletinin çok çalıştığının bir göstergesi olduğunu vurguladı. 
 
İran ve Türkiye arasındaki ticaretin gelişmesini çok önemsediklerini anlatan Dhasemi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün İran'a yaptığı seyahatin iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi adına çok önemli olduğu değerlendirmesinde bulundu.
 
Seyahatin en önemli konusunun Türkiye ile İran arasındaki 10 milyar dolar olan ticaret hacminin 30 milyar dolara çıkarılması hedefi olduğuna dikkati çeken Dhasemi, şunları kaydetti:
 
''Biz biliyoruz ki bu hedefe ulaşmak için çok önemli organizasyonlara imza atmak gerekir. İran ve Türkiye arasında son 6 ay içinde çeşitli seminerler düzenledik. İki ülkenin ekonomik hedeflerini yükseltmek için desteğe ihtiyaç var. Öncelikli olarak ticari sorunlar nelerdir bunların tespit edilmesi gerekir. Türk ve İranlı tüccarlar birlikte çalışmak istiyorlar. Ancak bu kadar isteğe rağmen yolunda gitmeyen işler var. İki ülke olarak problemleri çözmek için çalışmalıyız.''
 
Dhasemi, Türkiye ile ticari ilişkileri geliştirmek için parlamentoya yasa teklifi sunduklarını ve yatırımcıların sıkıntı çektikleri gümrük uygulamalarına çözüm ürettiklerini söyledi. 
 
İran'ın Türk yatırımcıları beklediğini ve Türk yatırımcılar için parlamentoya yeni yasalar sunduklarını da dile getiren Dhasemi, ''İran'a gelip yatırım yapan Türk tüccarlardan 15 yıl vergi alınmayacak. Ucuz enerji imkanı sağlanacak. ülkemizde ucuz insan gücü de mevcut'' dedi.
 
İRAN TÜRKİYE STRATEJİK GELİŞTİRME BİRLİĞİ DERNEĞİ
 
Dhasemi, İranlı ve Türk sanayicilerin problemlerini çözmek için İran Türkiye Stratejik Geliştirme Birliği derneği kurduklarını, derneğin ilk şubesini de Konya'da açacaklarını söyledi.
 
Türkiye'de 13 yerde açılacak derneğin Türk ve İranlı tüccarlar arasındaki anlaşmazlıkları çözeceğini ve iletişimi sağlayacağını vurgulayan Dhasemi, şunları kaydetti:
 
''Eğer bir İranlı tüccar ile Türk tüccar arasında problem varsa bunları biz çözeceğiz. Bu sorunlar iki ülke arasındaki ilişkileri zedelememeli. Bizde bu sorunların çözümü için ilk derneğimizi Konya gibi sanayi ve ticaretin geliştiği bir yerde kurmak istedik. Artık Konya ve İran ticari ilişkilerini direkt olarak bu dernek üzerinden yürütecek. İranlı iş adamı bir ürünü Konya'ya göndermek istese önce İstanbul'a gönderiyor sonra Konya'ya geliyordu. Bunlar iş adamlarının işini zorlaştırıyor, maliyetleri yükseltiyor ve fiyatların yükselmesine sebep oluyordu. Artık bunlara son vereceğiz. Bize ilk şubeyi İstanbul'da açmamız söylendi ancak biz sanayi ve ekonomi bakımından güçlü olan Konya'yı tercih ettik.''
 
Dhasemi, Türkiye ile İran arasında hedeflenen 30 milyar dolarlık ticaret hacminde Konya'nın payının 3,5 milyar dolar olduğunu, açılan dernekle bu payın daha da yükseleceğini sözlerine ekledi. (AA)