Türk-İş'in 'Açlık Yoksulluk Sınırı' araştırmasına göre, Eylül ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 726 YTL, yoksulluk sınırı 2 bin 366 YTL olarak hesaplandı.

Türk-İş'ten yapılan yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açlık ve yoksulluk verilerinin halkın geçim şartlarını yansıtmadığı ileri sürüldü.

TÜİK'in 2008 yılı tahmini değerlere göre, 4 kişilik bir ailenin açlık sınırını 255 YTL ve yoksulluk sınırını 660 YTL olarak açıkladığı hatırlatılan açıklamada, ''Açlık sınırını (her öğünde bir simit) anlayışıyla (acından ölmemek) düzeyinde gören bir yaklaşımın gerçekçi ve kabul edilebilir olmadığı açıktır. TÜİK'in verileri temel alınarak, ülkedeki açlık ve yoksulluk kapsamındaki nüfusun azaldığını ileri sürmek mümkün değildir'' denildi.

Türk-İş'in ''Açlık Yoksulluk Sınırı Araştırması''na göre, bir önceki ay 729 YTL 83 YKr olan 4 kişilik ailenin açlık sınırı, eylül ayında 726 YTL 47 YKr olarak hesaplandı. Ankara'da yaşayan 4 kişilik ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı, bir önceki aya göre yüzde 0,46 geriledi.

Ağustos ayında 2 bin 377 YTL 30 YKr çıkan ailenin zorunlu ihtiyaçlarının asgari düzeyde karşılanabilmesi için yapılması gereken toplam harcama tutarı (yoksulluk sınırı) ise Eylül ayında 2 bin 366 YTL 34 YKr olarak hesaplandı.

Gıdadaki 12 aylık artış ise yüzde 13,29 olarak belirlendi. Dört kişilik bir ailenin sadece beslenmesi için geçen yılın aynı ayına göre 71 YTL fazla harcama yapması gerekirken diğer zorunlu harcamalarda eklendiğinde, bir yıl öncesine göre yapılması gereken ek harcama tutarı 231 YTL'yi buluyor.