Nazilli"de Türkiye"ye örnek olacak Alzheimer gündüz bakım merkezinin açılmasına günler kala Amerika"dan gelen sevindirici bir haberle hem Alzheimer hastaları hem de Nazillililer sevindi. Nazillili genç genetikçi Gizem Dönmez ve ekibinin Massachusetts Institute of Technology"de (MIT) yaptıkları çalışmadan Alzheimer için önemli sonuçlar çıktı.
ODTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü"nden mezun olduktan sonra Almanya"nın Gottingen şehrinde Max Planck Enstitüsü"nde master ve doktorasını yapan şimdi de ABD"deki Massachusetts Institute of Technology (MIT)"de doktora sonrası çalışmalarını sürdüren Gizem Dönmez, Alzheimer hastalarına umut olacak bir gelişmeye imza attı.
Gizem Dönmez ve ABD"de çalışmalarını sürdüren araştırma ekibi, “Sirtuin” adlı bir proteinin Alzheimer hastalığının tedavisinde etkili olduğunu ortaya çıkarmalarının ardından yapılan açıklamada, fareler üzerinde yaptıkları deneyde "Sirtuin" adı verilen maddeyi harekete geçirmenin Alzheimer"ı önlediğini, yok etmenin ise ters etki yaptığını kanıtladıklarını söylediler.

GİZEM"İ İLK NEW YORK TİMES DUYURDU
Gizem Dönmez, söz konusu keşfi, ABD"nin önde gelen üniversitelerinden Massachusetts Institute of Technology"de (MIT), sirtuin konusunda öncü Profesör Leonard Guarente ile birlikte yaşlanmanın genetiğini araştırırken yaptı. Dönmez"in ekip arkadaşlarıyla imza attığı buluş, 23 Temmuz 2010 günü New York Times Gazetesi tarafından “Alzheimer için potansiyel bulundu” başlığıyla duyuruldu. Laboratuar hayvanlarında ömrü uzatma kapasitesi olduğu düşünülen bir protein olan sirtuin"i inceleyen Dönmez ve ekibi, fareler üzerinde yaptıkları deneyde bu maddeyi harekete geçirmenin Alzheimer"ı önlediğini, yok etmenin ise ters etki yaptığını kanıtladı.

PARKİNSON İÇİN UMUT DOĞDU
Ekip, genetik mühendisliği yoluyla Alzheimer genleri verilen ve bu hastalığı taşıyan farelerin beyninde sirtuin proteinini artırarak hastalığı büyük ölçüde yavaşlattı. Gizem Dönmez konuyla ilgili olarak, “Sirtuin proteini, Alzheimer hastalığı taşıyan farelerin beyninde olmadığı zaman hayvanlarda hastalık çok aşırı derecede ilerliyor. Şu anda bu proteini aktive eden yapay küçük moleküller bulmaya çalışıyoruz. Etkili olurlarsa insanlar üzerinde de denenecek ve daha sonra da ilaç üretimine geçilebilecek” dedi. Bu keşif, Alzheimer"ın yanı sıra Parkinson ve Huntington gibi zihinsel hastalıkların tedavisinde umutları yükseltti.

ALZHEİMER HASTALARI NAZİLLİ"Yİ TELEFON YAĞMURUNA TUTTU
Nazillili Gizem"in çeşitli gazetelerde haberinin çıkması üzerine Alzheimer hasta yakınlarının Nazilli Kaymakamlığını arayarak hastalığın tedavisi için bilgi istediklerini ve Gizem"le görüşmek istedikleri öğrenilirken konuyla ilgili açıklama yapan Nazilli Kaymakamı Caner Yıldız; “Türk Bilim insanı olan Gizem"in Nazilli olmasından dolayı çok büyük bir gurur duyduk. Gizem, Bilim dünyasında önemli bir adım attı. Kendisinin yaptığı bu çalışma sayesinde Alzheimer başta olmak üzere birçok hastalık için umut ışığı doğdu. Tedavisi olmayan Alzheimer hastalarının aileleri şuanda Kaymakamlığımızı arayarak bizden yardım ve destek istiyor. Gizem"in şuanda Texas"da bilimsel bir çalışmada olduğunu öğrendik. Kendisine henüz ulaşamadık. Ama emekli öğretmen olan annesi Nevin Dönmez ile babası Vedat Dönmez ile görüşerek kendisine ulaştıklarında bizimle irtibata geçmesini istedik. Kendisinin önümüzdeki günlerde Nazilli"ye geleceği için çok mutluyuz. Nazilli Alzheimer Merkezi ile birlikte yürüttüğümüz Uzun Ömür Merkezi için kendisinin görüşlerini de almayı düşünüyoruz. Nazilli Kaymakamlığı, Nazilli Ticaret Odası ve Nazilli Belediyesi tarafından yapılan 30 kişilik Alzheimer gündüz bakım evi için yapılan çalışmalarımızın da Gizem sayesinde Türkiye"de örnek bir çalışma teşkil edeceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.

BAŞKAN ALICIK"TAN DAVET
Gizem ile gurur duyduklarını belirten Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık ise; “Gizem"in yaptığı çalışmadan ve Nazilli"den bilim insanı yetişmesinden dolayı gurur duyuyoruz. Nazilli ve Türkiye için büyük önem taşıyan bu çalışmaların bir Nazillili tarafından Amerika"dan bir üniversiteden gelen buluş haberi ile tüm dikkatler hem Nazilli"nin hem de Gizem"in üzerine çevrildi. Bu çalışmalar tüm dünya tarafından daha da destek bulacağına inanıyorum. Bu desteklerden Nazilli"ye fayda geleceği inancındayım. Çünkü Uzun Yaşamın Merkezi konumundaki Nazilli, bundan böyle Alzheimer başta olmak üzere yaşlılıkla ilgili önemli çalışmalara Nazilli Belediyesi"nin desteği ile ev sahipliği yapmaya devam edecektir. Önümüzdeki günlerde açılacak olan Alzheimer Gündüz Bakımevi açılışında aramızda görmeyi beklediğimiz Gizem"in de bizlere bu konuda destekleri olacağı inancındayım” dedi. iha