Geçtiğimiz Cuma günü TÜPRAŞ dolum tesislerinden aldığı benzin ve mazot yükünü Abhazya'ya götürmek üzere yola çıkan 17 personelin bulunduğu Buket isimli tanker Türk ve Rus ekonomik bölgesinde seyir halindeydi.

Cumartesi geceyarısı saat 03.00 sıralarında tanker ile irtibat kesildi. Koşuyolu'nda bulunan DENSA Tanker İşletmeciliği Ltd. Şti. yetkilileri kendilerine bağlı çalışan Buket isimli gemiden sinyal alamadıklarını belirterek Pazartesi günü arama kurtarma yetkililerine haber verdi. Kayıp gemi ile ilgili Dışişleri Bakanlığına da bilgi verildi.

Yapılan araştırmanın ardından Dışişleri Bakanlığı yetkilileri DENSA şirketi Genel Müdürü Hüseyin Avni Şan'ı arayarak gemilerinin Gürcistan Yetkililerince alıkonulduktan sonra Poti Limanı açıklarına demirlendiği bilgisini verdi.

Dışişleri Bakanlığı ve Gürcistanlı yetkililerle Gemilerini kurtarabilmek için irtibata geçtiklerini anlatan DENSA Tanker İşletmeciliği Ltd. Şti. Genel Müdürü Hüseyin Avni Şen, geminin son sinyal alındığı bölgenin Sinop Limanına 96 mil, Rusya'nın Novorosysk Limanına 111 mil ve Gürcistan'ın Poti Limanına 256 mil. yakınındaki uluslararası karasuları olduğunu söyledi.

Gürcistanlı yetkililerin gemiye girer girmez, cebri olarak seyrüsefer cihazlarını ve İMO kurallarına göre kesinlikle kapatılması yasak olan AIS cihazını kapatarak sinyali kestiğini söyleyen Hüseyin Avni Şen, "Gemi personeli bir odaya kapatılarak gemi Poti Limanına çekilmiş.

Kaptanımız,Mehmet Coşkun Öztürk, apar topar çıkarıldığı mahkemece "Sınır ihlali" gerekçesi ile tutuklanmış, Aralarında stayjer kaptan olarak görev yapan Özlem Akıncı Balca'nın da bulunduğu personel ise gemide gözaltında tutuluyor" dedi.

Densa Tanker İşletmeciliği Ltd. Şti. Genel Müdürü Hüseyin Avni Şen, daha önce de böyle olaylarla karşılaştıklarını belirterek "Bilindiği gibi Gürcistan hükümeti ile Abhazya'nın arası iyi değil. Gizli bir ambargo uyguluyorlar. Ancak bu tutumları sayesinde bizim de canımız yanıyor.

Biz sonuçta yalnızca ticari amacı olan bir kuruluşuz ve gayriresmi hiç bir girişimimiz olmadı. Zaten kaptanımız da Seyri sırasında Rus karasularına kadar gidip, Abhazya'ya Rus kıyılarının açığından gitmeyi planlıyordu" dedi.Hüseyin Avni Şen, Akaryakıt yüklü tankerlerini ve 4'ü Azeri 17 personellerini kurtarmak için girişimlerinin sürdüğünü belirtti.


Vatan