Büyükelçiliğe roket güdümlü iki el bombası atıldı. Türk Büyükelçiliği’ne dün roket güdümlü iki el bombası ile saldırı düzenlendi. Bombalardan biri büyükelçiliğin dış koruma duvarı önündeki beton bloklara isabet etti. Diğeri ise büyükelçilik yakınındaki yola düştü. Saldırı da can kaybı ya da ya ra lanan olmadı. Bağdat Büyükelçiliğimiz’e yapılan saldırının arka sında Şii grupların olduğu önü sürüldü. Saldırının gerekçe si olarak son dönemde Suriye, Irak ve İran ile ya şanan gerilim gösterildi.

GÜVENLİĞİ EN ÜST DÜZEYE ÇIKARMALIYDI

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Başkanı Ömer Çelik, Irak merkezi hükümetini ve Başbakan Nuri El Maliki'yi suçlayarak, "Irak hükümetinin Türkiye aleyhine beyanat vermek yerine, Türk büyükelçiliğinin güvenliği konusunda hassas olması gerekir. Bu saldırı ile ilgili kimseyi suçlayamayız. Ama Irak Başbakanı Maliki, Türkiye aleyhine beya nat - lar verdiği andan itibaren, büyükelçiliği mizin gü venliği - ni en üst düze ye çıkarmalıydı" dedi. Dışişleri Ba ka nı Ah - met Da vutoğlu, “Iraklı yetki lilere gerekli mesajlar iletilmiştir. Gelişmelere göre tavrı mızı da ha net bir şekilde ortaya koya cağız ” dedi.

Maliki’ye sözlü uyarı

Sünni Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi'nin Şii Maliki yönetimi tarafından tutuklanması Türkiye-Irak ilişkilerini gerilimli noktaya getirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Maliki'nin, Haşmi gibi Sünni isimlere yönelik adımlarının kabul edilemez olduğunu açıkladı. Irak, Ankara'yı içişlerine karıştığı gerekçesi ile 'protesto etti. Ankara da sözlü uyarıda bulundu.

Devlet adamı değil örgüt lideri

Maliki geçen hafta Türkiye'yi içişlerine karışmakla suçladı. Türkiye'nin etnik ve mezhepsel yapısı nedeniyle Irak'a müdahalesinin ters tepkiler doğurabileceğini iddia etti. Maliki'nin açıklamalarının ardından hükümet Maliki'yi "devlet adamı değil örgüt lideri gibi konuşmakla" eleştirdi.

HABER: Serdar ALAKUŞ/BUGÜN GAZETESİ