Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliği, dün Filistinli olduğu iddia edilen bir şahsın saldırısına maruz kaldı. Büyükelçilik binasına sızan kişi, muavin konsolosu rehin alarak Türkiye'ye sığınma talebinde bulundu.



Türk güvenlik güçlerince vurularak etkisiz hale getirilen şahıs, elçilik birimleri tarafından sorgulanıyor. 32 yaşındaki saldırganın adının Nedim İncaz olduğu öğrenildi. Dört sene önce İngiltere'nin İsrail Büyükelçiliği'ne benzer bir saldırıda bulunan İncaz, hapisten geçtiğimiz haftalarda çıktı. Haaretz gazetesi, Nedim İncaz'ın, İsrail polisine muhbirlik yaptığını ve bu sebeple Filistin'e dönemediğini yazdı.

Gazze'ye yardım götüren Türk sivilleri İsrail'in katletmesi sebebiyle büyük bir gerilimin yaşandığı Ankara-Tel Aviv hattı dün ilginç bir olaya sahne oldu. Filistinli olduğu iddia edilen 32 yaşındaki Nedim İncaz dün akşam saatlerinde Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliği'ne sızdı. Zaman'ın edindiği bilgiye göre şahıs elinde bıçak, benzin bidonu ve sonradan oyuncak olduğu anlaşılan bir tabancayla elçilik binasına tırmandı. Şahıs, birinci kata kadar çıkıp camı kırarak içerdi girdi. İltica etmek istediği yönünde bağırıp çağırmaya başlayan saldırgan, muavin konsolosu rehin almaya çalıştı. Büyükelçilikteki güvenlik görevlileri bunu üzerine şahsı vurarak etkisiz hale getirdi. Hafif yaralı şekilde kontrol altına alınan şahıs Türk birimleri tarafından sorgulandı. Büyükelçilik görevlilerinin ise herhangi bir sağlık sorunu bulunmuyor. Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada olay hakkında derinlemesine araştırma yapıldığını bildirdi. Olay Türk toprağı kabul edilen büyükelçilik binasında gerçekleştiği için şahıs üzerinde her türlü tasarruf hakkı Türk tarafına ait. İsrailli yetkililer şahsın kendilerine teslim edilmesini istedi ancak Ankara buna olumsuz cevap verdi. İncaz'ın detaylı sorgulandıktan sonra önümüzdeki günlerde İsrail'e teslim edilmesi bekleniyor.

HAARETZ: İNCAZ, İSRAİL MUHBİRİ

Silah sesi duyulur duyulmaz olay yerine polis araçları ve ambulanslar gelirken, elçiliğin bulunduğu Yarkon Caddesi trafiğe kapatıldı. Yapılan kısa araştırmanın ardından saldırgan İncaz'ın sabıkalı olduğu ortaya çıktı. Eylemcinin dört yıl önce de İngiltere'nin İsrail Büyükelçiliği'ne gece yarısı sızarak sığınma talep ettiği bildirildi. Olay üzerine bir süre hapis yatan Nedim İncaz geçtiğimiz haftalarda serbest kalmış. Devlet içerisinden önemli bilgiler duyuran Haaretz gazetesi, İncaz'ın İsrail polisine muhbirlik yaptığını yazdı. Türk tarafı da Filistinli olduğu belirtilen şahısla ilgili açıklamasında temkini elden bırakmadı ve "Filistinli olduğu iddia edilen" ifadesini kullandı. Kaynaklar, "Nerede yaşadığı değil kimlere nasıl hizmet ettiği önemli." değerlendirmesinde bulundu. Nedim İncaz dört sene önceki olayda yaptığı açıklamada Batı Şeria'ya gitmektense ölmeyi tercih edeceğini dile getirdi. Şahıs, ülkesine dönmesi durumunda Filistinli kişilerin kendisini İsrail polisiyle işbirliği yaptığı gerekçesiyle öldüreceğini savundu.