Gündeme Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın Amerika'daki bypass ameliyatıyla gelen Cleveland Clinic, dünyanın en iyi hastanelerinden biri olarak biliniyor. Ve bu hastanenin kolorektal cerrahi bölüm başkanlığını da dünyanın en iyi kolorektal cerrahları arasında yer alan ve alanında pek çok ilke imza atan bir Türk doktor yürütüyor.

1966 doğumlu Feza Remzi 1997'de çalışmaya başladığı Cleveland Clinic'te 2008 aralığında Kolorektal Cerrahi bölüm başkanlığına atandı. Feza Remzi'nin atama bülteni hastane tarafından tüm Amerikan basınına dağıtılıp geniş yankı buldu. Bültende Feza Remzi'nin ataması şu cümlelerle duyuruldu:

HASTANE ATAMA HABERİNİ GURURLA DUYURDU

"Uluslararası tanınmış kolorektal cerrah Dr. Feza Remzi, U.S.News & World Report tarafından ABD'de ikinci en iyi bölüm olarak gösterilen Sindirim Sistemi Enstitüsü'nde Kolorektal Cerrahi Bölümü'ne Başkan olarak atandı.
Dr. Remzi enflamatuar barsak hastalıklarının cerrahi tedavisinde liderdir. Bölüm başkanı olarak, dünyada en çok sayıda ulseratif colitis tedavisi için J-pos ameliyatları yapan ve hastaların ameliyat sonrası daha iyi takibi için Gastroenteroloji (mide-barsak) ve Hepatoloji (karaciğer) bölümleri ile birlikte çalışan kolorectal cerrahi ekibine liderlik yapacaktır. Dr. Remzi kompleks hastalar için yüksek kalitede hasta bakımı sağlayarak ve bu hastaları sevk eden doktorlarla ömür boyu sürecek bir ilişki kurarak almış olduğu mirası devam ettirmeyi hedeflemektedir.

Cleveland Clinic'e 1997 yılında katılan Dr. Remzi, aynı zamanda The Ed and Joey Story Kolorektal Cerrahi Kursu Başkanlığı ve Uluslararası Tıbbi Eğitim Merkezi direktörlüğünü de yapmaktadır. Türkiye'de Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. Genel cerrahi ve Kolorektal Cerrahi ihtisaslarını Cleveland Clinic'te, hocası şu an Sindirim Sistemi Enstitüsü başkanı olan Prof Dr. Victor Fazio gözetiminde tamamlamıştır.

Dr. Remzi ülseratif kolitin cerrahi tedavisi, pelvik pos cerrahisi, ailesel adenomatoz polipozis, sfinkter koruyucu cerrahi, kalın barsak ve rektum kanserinin cerrahi tedavisi, komplike abdominopelvik cerrahi konularında uzmanlaşmıştır."

EN İYİ HOCA SEÇİLDİ

Feza Remzi, 2003 ve 2007'de Cleveland Clinic'te en iyi hoca ödülüne de layık görüldü. Şimdiye kadar 150'den fazla çalışması uluslararası dergilerde yayınlanan Remzi, 7 prestijli cerrahi ve kolorektal cerrahi kuruluşuna üye. Dokuz uluslararası dergide editörlük, çok sayıda uluslararası ve kurumsal tıbbi komiteye de başkanlık ve üyelik yapıyor. Ayrıca Cleveland Clinic Uluslararası Tıbbi Eğitim Merkezi'ninde direktörlüğünü yürütüyor.

Feza Remzi'nin pek çok çalışması da alanında ilk olarak biliniyor. Örneğin Aralık 2007'de dünyada ilk kez tek bir insizyon (cerrahi yara) kullanarak kapalı yöntemle (laparoskopik) kalın barsak ameliyatı yaptı. Ulseratif kolit ile ilgili olan araştırmalara öncülük etti, 70'den fazla klinik çalışmaya başkanlık yaptı ya da katıldı. Ayrıca Pos cerrahi hastalarını içeren dünyada en büyük hasta kayıt sistemini o kurdu.

AİLE BOYU DOKTOR

Amerika'da pek çok başarıya imza atan Dr. Feza Remzi, "ABD'ye gelişimdeki en büyük payı annem ve babam oynadı. İkisi de 1956 yılında evlendikten sonra ABD'ye ihtisas için geldiler ve 6 yıl kaldıktan sonra ülkemize döndüler" diyor. Feza Remzi'nin babası Prof. Dr. Doğan Remzi de Türkiye'ye modern ürolojiyi getiren kişi ve Hacettepe Üroloji Anabilim dalının kurucusu olarak tanınıyor. Remzi'nin 15 yıllık eşi Dr. Berna Remzi de Cleveland Clinic'te Cildiye Bölümünde akademik kadroda hoca olarak çalışıyor.

50'DEN FAZLA DOKTORU AMERİKA İLE TANIŞTIRDI

Tecrübesini Türk doktorlarla paylaşmaktan çekinmeyen Dr. Feza Remzi, her yıl Türkiye'de 3-4 bilimsel kongreye konuşmacı olarak katılıyor. "Burada edindiğim tecrübeyi Türk doktorlara aktarmak, onların tecrübelerini de öğrenmek ve Türk doktorların yeniliklere ne kadar açık olduğunu görmek benim için her zaman büyük bir mutluluk kaynağı olmuştur" diyen Remzi, 50'den fazla Türk doktora ev sahipliği yaptığını söylüyor ve şöyle konuşuyor:

"Her yıl en azından 2 veya 3 Türk doktoru araştırma görevlisi, çok sayıda Türk doktoru da gözlemci olarak bölümümüze davet etmekteyim. Su ana kadar 50'nin üstünde Türk meslektaşıma ev sahipliği yaptım. Burada eğitim gören doktorların Türk tıbbına hizmet ettiğini bilmek ve onların başarılarını görmek beni her zaman çok memnun etmektedir."

"ÜLKESİNİ HİÇ UNUTMADI"

Feza Remzi'nin Amerika'ya davet edip tecrübelerini paylaştığı doktorlardan biri de şu anda Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin 1. Genel Cerrahi Klinik Şefi olan Doç. Dr. Mustafa Öncel. Feza Remzi, Mustafa Öncel'i 2000'de kalın barsak cerrahisi konusundaki bilimsel eğitimi için Amerika'ya gitmesine öncülük etmiş. Öncel ve Remzi Amerika'da 2 yıl boyunca birçok bilimsel çalışmaya beraber imza atmış.
Öncel tanıdığı Feza Remzi'yi şu cümlelerle anlatıyor:

"Yıllar önce ABD'ye gitmiş, ancak ülkesini ve insanını unutmamış bir vatanseverdir. Çok paylaşımcıdır. Bilgileri kendisine saklamaz. Operasyon masasında aklınıza gelen herhangi bir soruyu kendisine sorabilirsiniz ve en ince ayrıntılarına kadar yanıt alırsınız. Çok çalışır ve çok disiplinlidir. Bilimsel düşünce sistemi analitiktir. Ama insancıl yönü de kuvvetlidir. Öğrencisi olduğunuz halde dışarıda sanki arkadaşınız gibi davranır."

SABAH