Akdeniz Üniversitesinde kadavradan yapılan dünyanın ilk rahim naklinin başarılı olması durumunda, hastaya 6 ay sonra tüp bebek tedavisine başlanacağı bildirildi. Nakil başarılı olursa, doğuştan rahmi olmayan ya da kanama nedeniyle genç yaşta rahimleri alınan kadınlar için yeni bir dönem açılacak.  
 
Akdeniz Üniversitesi Senato Salonu'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Plastik Rekonstrüktif Cerrahi Estetik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ömer Özkan, 10 saat süren operasyon sonucu kadavradan alınan rahmin Derya Sert'e nakledildiğini söyledi. Hastada doğuştan rahim olmadığını ifade eden Özkan, kendilerini ancak ailenin bir çocuğu olması durumunda başarılı sayacaklarını vurguladı. Rahim nakli için üç yıldır çalıştıklarını dile getiren Özkan, bunun için üç aileyle hazırlandıklarını ancak doku ve kan uyumu olması nedeniyle şansın Sert'e güldüğünü dile getirdi.
 
Dünyada dört merkezin rahim nakli için çalıştığını belirten Özkan, 2000 yılında Suudi Arabistan'da canlıdan nakil yapıldığını ancak kötü şartlarda yapılan bu naklin tıp literatürünce kabul edilmediğini ifade etti. Rahim için kadavradan naklin kabul gördüğünü dile getiren Özkan, ''Bizim yaptığımız, dünyada kadavradan ilk nakildir'' dedi.
 
Hastanın bundan sonraki 10 gününün çok önemli olduğunu vurgulayan Özkan, ''Çok önemli çalışmalar yaptık. Olmasını umduğumuz çocuğun hazırlıklarını yaptık. Embriyolar alındı ve donduruldu. 6 ay sonra tüp bebek yöntemiyle bu sonuca ulaşmayı umuyoruz. Yüksek ilaç tedavisine maruz kalmamış bir embriyo hazırlanmış durumda'' diye konuştu.
 
HANGİ HASTA GRUPLARI İÇİN ÜMİT VERİYOR
 
Rahim naklinin başarılı olması için bir süre beklenmesi gerektiğini belirten Özkan, şu an için hiç kimsenin ümitlenmemesini istedi. Özkan, rahim naklinin başarılı olması durumunda, öncelikle doğuştan rahmi olmayan kadınlara uygulanacağını söyledi.
 
Doğuştan rahmi olmama durumunun 5 binde 1 görüldüğünü bildiren Özkan, Antalya'da 200 kadının doğuştan rahmi olmadığını, bu şekilde 45 hastaları olduğunu belirtti. Özkan, ''Bu, kadınlar için çok önemli bir yöntem. Çünkü bu kadınlar, sadece taşıyıcı annelik yöntemi veya evlatlık alarak anne olabiliyorlar. Taşıyıcı annelik Türkiye'de yasak. Rahimden kaynaklı çocuk olmama durumunun tek tedavisi rahim nakli olarak gösteriliyor'' dedi.
 
Özkan, Derya Sert'in anne olmasının ardından rahmini çıkaracaklarını da söyledi. 
 
Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Münire Erman Akar da ''Her şey yeni başlıyor. Hedefimiz ailenin çocuk sahibi olması. Bunun için altyapıyı hazırladık. Gebeliği biraz riskli olacak. İnşallah daha güzel haberlerle karşınızda olacağız'' diye konuştu.
 
Her hastanın rahim nakli için uygun olmadığına dikkati çeken Akar, ''En önemli grup, doğuştan rahmi olmayanlar ve genç yaşta kanama nedeniyle rahmi alınanlar'' dedi.
 
Derya Sert'in eşi Mustafa Sert de 2,5 yıldır evli olduklarını belirterek, ''Ömer hocamın sayesinde inşallah baba olacağım. İnşallah o duyguyu tadacağız'' dedi. (AA)