Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Prof. Dr. Murat Bozkurt ve ekibi tarafından kadavradan ilk menüsküs nakli gerçekleştirildi.

Atlet ve voleybolcu olan Konya Ereğli Atatürk Lisesi 12. sınıf öğrencisi Dürdane Kökbudak, yapılan başarılı operasyonun ardından hem ilerleyen dönemde protez ameliyatı riskinden kurtuldu hem de spora dönebilme imkanı yakaladı.

Atletizm ile başladığı spor yaşamına voleybol ile devam eden başarılı sporcu Kökbudak'a 37 yaşındaki bir donörden alınan menüsküsler nakledildi. Üç gün önce geçirdiği operasyon sonrasında bugün ayağa kalkan Kökbudak'un tedavisi fizik tedavi ile devam ediyor.

Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Murat Bozkurt, menüsküsün, diz ekleminin iç ve dış tarafında bulunan anatomik yapılar olduğunu, bunların dizin yükünde, sağlamlığında rol oynadığını, kıkırdakların ve çevre dokuların bütünlüğünün korunmasında etkili olduğunu
söyledi.

Menüsküs olmadığında kıkırdaklarda sorun yaşanmaya başlandığını anlatan Bozkurt, "Halk arasında dizlerde kireçlenme olarak bilinen sorun, erken yaşlarda başlıyor. Bunun dışında bağlar daha kolay yırtılıyor. Dolayısıyla menüsküslerin eklem içindeki muhafazası, diz ekleminin sağlamlığı açısından önemli" dedi.

Bozkurt, özel bir damarlanması bulunmadığından menüsküsün kendini yenileme
özelliği bulunmadığına da dikkati çekti.

DÜNYADA ÖRNEĞİ YOK

"Türkiye'de kadavradan menüsküs nakli ilk defa yapılıyor. Dünyada da çok nadir olan olgulardan biri" diyen Bozkurt, "Bizim, yaptığımız bu ameliyat kadavradan yapılan ilk menüsküs nakli olmasının dışında farklı bir özellik de taşıyor. Nakil yapılan sporcumuzun, hem iç hem dış menüsküsü alınmıştı. Biz, her ikisini de naklettik. Dünyada da bunun bir örneği yok. Türkiye'de de hem iç hem dış menüsküsün nakledildiği yegane olgu Dürdane. Biz, özel yöntemlerle iç ve dış menüsküsü Dürdane'ye transfer ettik" diye konuştu.