Şiddetli göz kuruluğu nedeniyle gözleri görmeyen bir hastanın, ağzından alınan tükrük bezi, göz kapaklarına başarıyla nakledildi.

Ameliyat, Prof. Dr. Bülent Yazıcı ve ekibi tarafından, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Kliniği'nde gerçekleştirildi. Dünyada, şimdiye kadar sadece dört merkezde ve sınırlı sayıda hastaya uygulandığı belirtilen söz konusu ameliyatın, Türkiye'de ilk kez yapıldığı bildirildi.

Tükrük bezi göz kapağına çok iyi uyum sağlayan hasta, tekrar gözyaşına kavuştu. Son bilgiler ışığında, teknik olarak sorunsuz biçimde gerçekleştirilen ameliyat sonrası, hastanın ağzında da herhangi bir sorun olmadı.

Ameliyatı yapan ekibin başkanı Prof. Dr. Bülent Yazıcı, bu tedavinin sonuçlarının şaşırtıcı ölçüde başarılı olduğunu belirtti. Prof. Dr. Yazıcı, bununla birlikte ağır göz kuruluğu ve görme kaybı olan tüm hastalar için yeni bir umut ışığı doğduğunu söyledi.

"8 YIL SONRA GÖZLERİ YAŞARDI"

40 yaşındaki F.O., 2004 yılında bir ilaca karşı alerjik reaksiyon sonucunda Stevens Johnson Sendromu hastalığına yakalanmıştı. Bu hastalık, Fahriye O.'nun (40) her iki gözünde şiddetli göz kuruluğu ve kornea bulanıklaşmasına yol açtı.

Göz kuruluğu nedeniyle meydana gelen hasarları gidermek için daha önce 8 kez göz ameliyatı geçiren Fahriye O. çare bulamadı. Ameliyatlar başarısız olunca hastanın göz kapaklarında kısalma, kirpiklerinde de içe dönme yaşandı. Hasta, bir gözünde ise görme hissini tümüyle kaybetti.

Fahriye O.'nun görme yetisini az da olsa koruyan diğer gözüne ise, tükrük bezi nakli ameliyatı yapılarak göz kurtarıldı. Ameliyatta, hastanın ağzından alınan tükrük bezi, hastanın göz kapağına nakledildi.

Aynı ameliyatta, hastanın göz kapaklarındaki şekil bozuklukları da düzeltildi. Ameliyattan sonra tükrük bezi gözkapağına uyum sağladı ve hasta tekrar gözyaşına kavuştu. Yıllar sonra göz batması ve göz kuruluğundan kurtulan hasta yapay gözyaşı damlalarını kullanmayı tümüyle bıraktı.

"Hastaya bu ameliyat başlangıçta yapılabilseydi, bugün ağır bir görme problemi de olmazdı." diyen Prof. Dr. Bülent Yazıcı, "Göz yüzeyi ve ağız içi, salgı bezlerinin ürettiği sıvılarla sürekli ıslak tutulan yapılar. Tükrük ve gözyaşı sıvıları benzer bir içeriğe sahip. Bu ameliyatta, göz kapağında gözyaşı bezlerinin bulunduğu bölgeye tükrük bezi nakli yapılıyor. Kireç yanığı, Stevens Johnson Sendromu ve benzeri nedenlerle şiddetli göz kuruluğu gelişen ve bu yüzden görme yetilerini yitiren hastalar, öncelikle kuru göz sorunu için tedavi edilirse, sonraki kornea ameliyatlarının başarı şansı daha da artacaktır." dedi.