Avrupa Parlamentosu (AP) Yeşiller Grubu Siyasi Danışmanı Ali Yurttagül, ''Askeri müdahalelerden sayısız darbe almış Türk demokrasisi için Ergenekon davasını daima fırsat olarak gördük ve bu düşüncemizi hala koruyoruz'' dedi.
AA muhabirine konuşan Yurttagül, Yeşiller Grubu'nun Türkiye'nin AB üyeliğine ve demokratikleşmesine verdiği güçlü destek ve bu yönde yaptığı güçlü çağrıların kamuoyunca bilinmekte olduğunu ifade ederek, şunları belirtti:

"Başlangıcından itibaren Ergenekon davası kapsamında aldığımız tutum bellidir. Askeri müdahalelerden sayısız darbe almış Türk demokrasisi için Ergenekon davasını daima fırsat olarak gördük ve bu düşüncemizi hala koruyoruz. Bu kapsamda AP Türkiye raporlarına son 4 yılda verdiğimiz tüm değişiklik önergeleri ve grup adına yapılan açıklamalar arşivlerde bulunmaktadır'' ifadesini kullandı.

Ali Yurttagül, AP Genel Kurulu'nda bu hafta onaylanan Türkiye raporunun, Dış İlişkiler Komitesi'nde görüşülmesi aşamasında Yeşiller Grubu'nca verilen değişiklik önergesinde ''Ergenekon ve Balyoz gibi darbe planı iddialarına yönelik davaların Türkiye'nin demokratik dönüşümünde bir fırsat olduğu vurgulanır'' ifadesine yer verildiğini anımsattı.

Yurttagül, Yeşiller Grubu'nun Fransız üyesi ve Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Helene Flautre'ın AP genel kurulunda Türkiye raporu görüşülürken yaptığı konuşmada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Aralık ayında aldığı bir kararda Ergenekon davasında bazı tutuklamaların meşruiyetine hükmetmesine dikkati çekerek parlamenterlerden Ergenekon davasının bütünü üzerinde şüphe uyandıracak girişimlerden kaçınmaları uyarısında bulunduğunu hatırlattı.

Yurttagül, Yeşiller hareketinin dayandığı siyasi ilkeler ve AP Yeşiller Grubu'nun başlangıcından itibaren Ergenekon davasına bakışı ortadayken, AP Türkiye raporuna verilen değişiklik önergelerinin arkasında farklı nedenler aramanın gazetecilik etiğiyle bağdaşmadığını belirtti.

AA