İspanya'nın Barcelona kentinde düzenlenen Mobil Dünya Kongresi'nin (MWC 2012) açılışında konuşan Vodafone CEO'su Vittorio Colao, Türk çiftçisinin teknolojiyi kullanma becerisini dünyaya örnek olarak gösterdi. Açılış konuşmasının bir bölümünü Vodafone Türkiye'nin 'Vodafone Çiftçi Kulübü' projesine ayıran Colao, "Türkiye'de 600 bin çiftçi Vodafone Çiftçi Kulübü projesi kapsamında teknolojiyi kullanarak tarım yapıyor. 2020 yılında gelişmekte olan ülkelerden tarımdan elde edilen gelir 140 milyar dolara ulaşacak" dedi.

'NET'E BAĞLI 10 MİLYAR CİHAZ

2016'da internete bağlı cihaz sayısının 10 milyara ulaşacağını belirten Colao, 2020'de birbirleriyle internet üzerinden iletişim kuran cihaz sayısının ise 2.3 milyara ulaşacağını açıkladı. Colao, 2011 yılı verilerine göre e-posta kullanımında yüzde 57, tarayıcı üzerinden sörf yapmada yüzde 53, sosyal ağların kullanımında yüzde 38, download işlemlerinde yüzde 30, upload işlemlerinde yüzde 25, internet üzerinden video ve ses aktarımı konusunda ise yüzde 20 artış yaşandığına dikkat çekti. Bugün mobil cihaz kullanıcılarının en büyük beklentisini yüzde 100 erişilir olmak olarak açıklayan Colao, mobil cihaz kullananların hizmetlerin kusursuz olması, güvenlik, gizliliğin korunması ve güven taleplerinin bulunduğunu söyledi.

6 MİLYAR GSM ABONESİ VAR

Telecom Italia CEO'su ve Dünya GSM Birliği Başkanı Franco Bernabè ise etkinlikte, GSM şirketlerinin 6 milyar kişiye hizmet verdiğini belirterek, "2015'te GSM operatörlerinden hizmet alan kişi sayısı 9 milyarı geçecek" dedi. China Mobile CEO'su Li Yue ise toplantıda Çin'de 900 bin baz istasyonu, 1 milyon mağaza, 655 milyon aboneleri bulunduğunu söyledi.

Görüntüde 12 çekirdek farkı

Tayvanlı mobil cihaz üreticisi HTC, Dünya Mobil Kongresi'nde yeni HTC One Serisi ürünlerini tanıtıyor. HTC, fuarda One X, One S ve One V model olmak üzere üç farklı ürünü bu sene fuarda öne çıkarıyor. Bunlardan HTC One X, dört çekirdekli 1.5 GHz hızda NVIDIA Tegra 3 işlemciye ve 12 çekirdekli NVIDIA grafik işlemciye sahip olması ve fotoğraf kalitesindeki iddiasıyla dikkat çekiyor. HTC One X, 720 piksel HD (yüksek çözünürlüklü) fotoğraf ve videolar çekebiliyor. Şirketin diğer ürünü HTC One S ise çift çekirdekli 1.5GHz Qualcomm Snapdragon S4 işlemciye sahip ve HTC'nin şu ana kadar geliştirdiği en ince telefon. HTC One V ise, klasikleşmiş HTC Legend tasarımından yola çıkarak geliştirilmiş bir ürün.

Panasonic su geçirmez telefonuyla geri döndü

Bir süredir telefon pazarında yer almayan Panasonic, pazara su geçirmez akıllı telefonla döndü. Android işletim sistemi kullanan ELUGA adlı telefon, ultra ince, su ve toz geçirmez, NFC teknolojisi destekli. İsmi İngilizce Elegant User-Oriented Gateway (Zarif ve kullanıcı odaklı) ifadesinin kısaltmasından oluşan ELUGA, Panasonic'in ultra ince ve en yüksek teknolojiye sahip olacak şekilde tasarlanan ürün serisinin lansman modeli. Yalnızca 103 gr ağırlığındaki Panasonic ELUGA aynı zamanda Avrupa pazarındaki en hafif akıllı telefonlar arasında yer alıyor.

Dev ekranlı 'not' sürprizi

Daha önce piyasaya çıkardığı 5.3 inç ekranlı Galaxy Note ile cep telefonu ve tablet bilgisayarı tek cihazda birleştiren Samsung, Galaxy Note 10.1 ile sürpriz yaptı. Galaxy Note 10.1, S-Pen adlı kalemiyle kullanılıyor. Android 4.0 işletim sistemi kullanan Galaxy Note 10.1, 1.4 GHz hıza sahip çift çekirdekli işlemci, 1 GB RAM, HSPA+, WiFi ve Bluetooth 3.0 bağlantı seçenekleri sunuyor.

'Oksijen'imiz tüm dünyaya yetiyor

Vodafone Grubu bünyesinde katılan Oksijen AR-GE, Dünya Mobil Fuarı'nda geliştirdiği teknolojileri sergiliyor. Oksijen AR-GE Genel Müdürü Arda Özgün, şu bilgileri verdi: "One API, teknolojisini kullanmaya başladık. GSM şebekesindeki kullanıcıların bilgilerini kullanarak, bir alandaki kullanıcıların cinsiyet dağılımlarını, davranışlarını çeşitli hizmetler için kullanabiliyoruz. Örneğin bir stadyumdan dağılanların hangi yönlere gittikleri izlenerek, trafiğin buna göre yapılandırılması mümkün olabiliyor. One API, dünyadaki GSM şirketlerince de tercih ediliyor."