Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği 11. Uluslararası Antalya Piyano Festivali kapsamında yapılan "Andante Gecesi"nde, Brüksel Kraliyet Konservatuvarı öğretim üyesi piyanist-besteci Muhiddin Dürrüoğlu ve Borusan Yaylı Çalgılar Dörtlüsü müzikseverlerle buluştu. Gecede seslendirilen eserler, son dönemdeki “dünya çapında Türk kompozitör yok. Musiki inkılâbı başarısız oldu” eleştirisine cevap gibiydi.

Antalya Kültür Merkezi'nde yapılan konserde, piyanoda Muhiddin Dürrüoğlu, viyolonselde Çağ Erçağ, viyolada Efdal Altun, kemanda Esen Kıvrak ve Olgu Kızılay, Türk bestecilerin eserlerine geniş yer ayırdı.

Klasik müzik dergisi “Andante” adına düzenlenen konserin açılış konuşmasını yapan Genel Yayın
Yönetmeni Serhan Bali, konserin, söz konusu eleştiriye sanatçıların cevabı olduğunu kaydetti. Bali
ayrıca, hem Andante'ye yapılan jest, hem de organizasyon ve işbirliği nedeniyle Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın'a teşekkürlerini sundu.

Dürrüoğlu ödüllü eserini seslendirdi

Konserde, dünya çapındaki piyanist ve besteci Muhiddin Dürrüoğlu, Schumann ve Chopin'in yanı sıra kendi bestesi olan “Semazen”i seslendirdi. Dürrüoğlu, bu eserin 2000 yılında Fransa-Orleans'taki 20. Yüzyıl Müzik Piyasası Yarışması'nda “1950'den Sonra Yazılmış En İyi Eser” seçildiğini vurguladı.

Dürrüoğlu, bu gecenin adeta bir “Türk besteciler festivali” olduğunu belirterek, “Türk bestecilerle ilgili tartışmalar, besteci olarak bize de dokunuyor. Bu gece, verilecek en güzel cevaptır” dedi.

Borusan Dörtlüsü'nden nefes kesen performans

Fazıl Say'ın "Şu an dünya üzerinde varolan en iyi dörtlülerden biri" diye nitelediği; sadece bu yıl biri ulusal, biri uluslararası iki ödülü birden kucaklayan Borusan Dörtlüsü ise, Saygun, Fazıl Say ve Erkin'den örnekler sundu. Dörtlü, 16., 17. ve 18. yüzyıl yapımı, birbirinden değerli enstrümanlar ile çalıyor.

Türk Marşı'yla şov

Konserin son bölümünde Dürrüoğlu ve Dörtlü birlikte sahne aldı. Mozart'ın Türk Marşı'nın Fazıl Say yorumunu da seslendiren sanatçılar, klasik müzikçiler ile cazcılar arasındaki rekabeti esprili bir sunumla sahneye taşıdı. Performans büyük beğeni topladı.

Başkan Akaydın da izledi

Konseri izleyenler arasında bulunan Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın ile beraberindeki Rostov Belediyesi Başkan Yardımcısı Ledeneva Valentina, konser sonrası sanatçılara katılımlarından dolayı teşekkür etti ve plaket sundu.

Gece after parti ile sürdü

Gece Irish Bar'da yapılan after party ile sürdü. Başkan Akaydın'ın da beraberindeki konuklarla katıldığı partide, Borusan Dörtlüsü bir sürpriz yaparak kısa bir dinleti sundu.

Sanat yönetmenliğini Fazıl Say'ın yaptığı, ana sponsorluğunu Volkswagen'in üstlendiği festival, 16 Aralık'a kadar Antalya Kültür Merkezi'nde sanatseverlerle buluşmaya devam edecek.