Londra'daki Exel fuar merkezinde gerçekleştirilen, savunma ve güvenlik alanında dünyanın en büyük fuarlarından biri olan 'Uluslararası Savunma, Güvenlik Ekipmanları Fuarı'na (DEİS) Türkiye damgasını vurdu.
 
Türk savunma sanayisi tarafından geliştirilen füze ve silahların sergilendiği fuarda, gövdesinde Türk bayrağı da bulunan son insanlı savaş uçağı olarak nitelendirilen F-35 taarruz uçağı ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor.
 
Güvenlik ve savunma sanayisi için deniz, kara ve hava alanında teknolojinin son ürünlerinin bir araya getiren fuar, 13-16 Eylül tarihlerinde ziyarete açık olacak. 46 ülke, toplam bin 391 standda yeni ürünlerini tanıtıyor.
 
Uluslararası Savunma, Güvenlik Ekipmanları Fuarı'nda, üretiminde Türkiye'nin de yer aldığı son insanlı savaş uçağı olarak değerlendirilen F-35 müşterek taarruz uçağı, fuar merkezinin önündeki geniş alanda sergileniyor. Türkiye'nin yanı sıra ABD, İngiltere, İtalya, Fransa, Kanada, Avusturalya, Danimarka, Norveç işbirliğiyle üretilen ve gövdesinde Türk bayrağı taşıyan 15 milyar dolar değerindeki uçağa ziyaretçiler yoğun ilgi gösteriyor. Türkiye Amerika'dan 100 adet F-35 savaş açağı almayı planlamış ancak, Amerika'nın uçaklara ait uçuş kodlarını vermek istememesi nedeniyle iptal edilmişti.
 
Fuardaki İsrail standı çevresindeki yoğun güvenlik önlemleri dikkati çekiyor. Türk gazetecilerin görüntü almasına dahi izin vermeyen İsrailli güvenlik görevlileri, stand çevresinde kuş uçurtmuyor.
 
Pakistan savunma sanayisinin yer aldığı stand ise adeta bir kuyumcu dükkanını andırıyor. Daha çok Arap petrol zenginlerinin zevklerine göre üretilen altın kaplama silahlara ilgi de oldukça yoğun.