Yüzde 99.85'lik kısmı 6.4 milyar dolara Rus devi Sberbank'a satılan Denizbank'ın imza töreninde açıklama yapan Dexia Grup Üst Yöneticisi Pierre Mariani duygularının karmaşık olduğunu dile getirdi.

700 MİLYON EURO ZARAR
Mariani, bankanın rekor bir çarpanla satıldığını kaydederek ''O zamanki piyasa şartlarıyla şu anki piyasa şartları aynı değil. Denizbank'ın o zamanli özkaynak tutarıyla şimdiki özkaynak tutarı karşılaştırılabilir düzeyde değil. Nihai rakamın TL'nin Euro karşısında seyrine göre belirleneceğini kaydeden Mariani, işlemin yıl sonu tamamlanacağını, yıl sonu kurların bu düzeyde kalması durumunda 700 milyon euro zarar etmiş olacaklarını bildirdi.

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş bugün büyük bankaların defter değerinin çok altında işlem gördüğü bir ortamda satış işleminin çok mütekabil bir ortamda gerçekleştiğini ifade etti.

''BAŞBAKAN'IN ÇALIŞMALARINI ALKIŞLIYORUZ''
Sberbank CEO'su Herman Greff törende yaptığı konuşmada Denizbank’ı satın almaktan çok memnun olduklarını dile getirdi. Türkiye cazip özellikleri olan son derece ilginç bir Pazar olduğunu kaydeden Greff “Türkiye, Avrupa'da en büyük ve dinamik şekilde gelişen ekonomilerinden biridir. Önümüzdeki 10-15 sene içinde en cazip Avrupa pazarı olmaya devam edecektir. Türkiye'ye gelen herkes son 10-15 sene içinde Türkiye'nin ne kadar değiştiğini görebilir. Ne kadar çalışkan ve yetenekli insanların yaşadığını görebilirler.” dedi. Herman Greff "Başbakan’ın tüm çalışmalarını alkışlıyor ve destekliyoruz.” dedi.

Greff bu zor günlerde karar vermenin çok zor olduğunu kararın Türkiye olan güvenin göstergesi olduğunu dile getirdi. Türkiye, son derece çeşitlendirilmiş üretim segmenti ve çeşitlendirilmiş ihracat yapısına sahip olduğunu kaydeden Sberbank CEO’su, Türkiye’nin, Rusya dahil pek çok ülkeye nazaran 2008'i çok daha az zararla atlattığına dikkat çekti.

Türkiye'de bankacılık sektörünün çok hızlı geliştiğini kaydeden Greff,"Bankacılık sektörü oldukça karlı ve verimli özellikle kriz dönemlerinde istikrarlı sermaye likidite seviyesi akıllı düzenlemelerin yapıldığını görüyoruz" dedi. Greff Denizbank'ın Sberbank'ın en büyük operasyonu olduğunu grup entegrasyonun bir kaç yıl süreceğini kaydetti ve bu süre zarfında yeni bir satın alma düşünmediklerini dile getirdi.

"Başta yönetim kurulumuz içerisinde çok büyük kuşkular mevcuttu" diyen Sberbank CEO’su denetim süreci bittikten sonra son derece doğru bir karar olduğunu gördüklerini kaydetti. “Bankadaki mükemmel liderliği ve çok iyi çalışan ekibi gördük.” diyen Greff bu satın almandan çok büyük avantajlar alabileceklerini umduklarını dile getirdi.

Açıklamalarda henüz isim değişikliği düşünülmediği gündeme gelirken satış işlemlerinin yıl sonunda tamamlanması beklentisi dile getirildi. Gref, bu satınalma sonrası Denizbank'ın yönetiminin korunacağını belirtti ve "Rixos ile Ukrayna ve Rusya'da 2 milyar dolarlık proje planlıyoruz" dedi.

Sberbank CEO'su Gref, gelirlerin yüzde 5'lik bölümünün uluslararası operasyonlardan sağlanacağını sözlerine ekledi.

Denizbank'a ödenen fiyat özkaynakların 1.33 katı oldu. Yüzde 99.85'lik hisse alımı sonrasında kalan 0.15'lık kısımda Türk mevzuatına göre hareket edilecek.