Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Batı Trakya'ya tarihi bir ziyaret gerçekleştirdi. Yunan Başbakan "o" gezide Türk azınlıklar ile ilgili politakaların değişeceği sözünü verdi.

(Yorgo Kirbaki / CNN TÜRK / Atina) -- Papandreu Türk azınlığın eğitim sorunundan müftü soruna kadar bütün meseleleri ile ilgilendi ve yıllardan beri süregelen sorunlara çözüm sözü verdi.

Batı Trakya'da camiye giren ilk Yunan Başbakanı olan Papandreu Batı Trakya Türklerinin yıllarca maruz kaldıkları ayırımcı muameleyi de itiraf etti.

Yunan Başbakanı, İskeçe'nin Demircik (Dimario) köyünde Türk azınlık fertlerinin sorunlarını üç saat dinledi.

Papandreu Türklere ayrımcı muameleyi "Yunanistan'daki bürokrası hem Hristiyanlara hem de Müslümanlara zorbalık ediyor. Bürokrasiler ve eski tutucu zihniyetler olduğunda, hangi ülkede olursa olsun herhangi bir azınlığın aleyhine ayırımcılık yapılabilir. Bu bürokrasinin, ister zihniyet ister önyargıdan olsun Azınlıktan bir ferde farklı ve daha kötü muamele yapabileceğini biliyoruz. Bunu değiştirmek, bunu kırmak için buradayım" sözleriyle dile getirdi.

Herkes için eşitlik ve eşit vatandaşlık isteyen Papandreu Türk Azınlık için şu tedbirlerin alınacağını açıkladı:

1.Ehliyet sınavları Yunancanın yanı sıra Türkçe de yapılabilecek.
2.Vatandaşa devlet ile ilgili işlerinde yardımcı olan "Vatandaşa Hizmet Merkezleri"nde (KEP) Türkçe bilen eleman alınacak.
3. Batı Trakya'daki Türk okullarına öğretmen yetiştiren Selanik'deki Özel Pedagoji Akademisi (SÖPA) Selanik Üniversitesi'ne bağlanacak. Mezunlar üniversite diploması alacak. Böylelikle SÖPA'dan mezun öğretmenler çok daha birikimli olacak.

Papandreu ayrıca, yaklaşık 50 yıl sonra Batı Trakya Türk vakıfları yönetimi için seçim yapılması için süreci başlatacağını ve cami onarımı ile yeni cami inşası için bürokratik engellerin kaldırılmasına çalışacağını belirtti.

Yunan Başbakanı, müftü seçimi konusunda ise "Her görüşü dinlemeye hazır olduğunu" söylemekle yetindi.

Türk azınlığın İskeçe ve Gümülcine milletvekilleri Çetin Mandacı ile Ahmet Hacıosman, Papandreu'nun açıklamalarından son derece mutlu olduklarını belirtti.