Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Özgür Özaslan, "hava yoluyla Türkiye'ye gelen ve belirli bölgelere yoğunlaşan Suriyeli turistleri Ege Bölgesi'ne, özellikle Muğla ve Dalaman çevresine yönlendirmek istediklerini" söyledi.

Şam 8. Uluslararası Turizm Fuarının açılışına katılmak üzere Suriye'ye gelen Özaslan, AA muhabirine son dönemde Türkiye-Suriye ilişkilerinde kaydedilen olumlu gelişmelerin turizm alanına yansımalarını değerlendirerek, "Türkiye ile Suriye arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkiler son dönemlerde olumlu manada önemli bir ivme kazandı. Bu ilişkilerin olumlu etkileri başta turizm sektörü olmak üzere her alanda çarpıcı gelişmelere yol açtı" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak iki ülke ilişkilerindeki gelişmeleri yakından takip ettiklerini vurgulayan Özaslan, "Siyasi alanda yaşanan olumlu iklim, iki halkın bütünleşmesi ve birbirlerini benimsemesini sağladı. Bu, dünyada örnek olarak gösterilecek bir gelişmedir. Türkiye ve Suriye arasındaki son dönemdeki yakınlaşma ve bunun sonuçlarını yaptığımız bütün ikili temaslarda örnek olarak gösteriyoruz. İki ülke halkı, bu gelişmelerden son derece memnun" diye konuştu.

-TURİST SAYISINDAKİ ARTIŞ-

Türkiye ile Suriye arasındaki vize uygulanmasının kaldırılmasının turizme olumlu yansımaları olduğunu kaydeden Özaslan, "Karşılıklı uçak seferlerinin artırılmasıyla birlikte turizm hareketinin dikkat çekici oranda ivme kazandığına" dikkat çekti.

Özaslan, Şam-İstanbul uçak seferlerinin yanı sıra Şam-Ankara ve Antalya uçak seferlerinin turizm açısından önemli bir gelişme olduğunu belirterek, "Bu uçak seferleri, turizm hareketini destekler mahiyette. Biz belirli noktalarda yoğunlaşan hava ulaşımını özellikle turizm açısından önem arz eden Ege Bölgesi'ne, Muğla-Dalaman ve çevresindeki hava limanlarına yönlendirmek istiyoruz" ifadesini kullandı.

Özaslan, "son dönemde Türkiye'ye gelen Suriyeli turist sayısında artış olup olmadığı" sorusuna şu yanıtı verdi:

"İki ülke arasındaki ilişkilerin en çarpıcı yansımasını turizm alanında görüyoruz. Suriye'den geçen yıl yaklaşık 510 bin kişi Türkiye'yi ziyaret etti. Bu rakam, bu yılın ilk 8 ayında 600 bine ulaştı. Türkiye'den de Suriye'ye büyük bir ilgi var. Özellikle sınır illerimizden Suriye'ye kültür amaçlı düzenlenen turlarda büyük bir artış görüyoruz. Türkiye'den Suriye'ye gelenlerin sayısında daha büyük bir artış söz konusu; bu sayı 700 bini aşmış vaziyette."

-DALAMAN'A YENİ UÇAK SEFERLERİ-

Muğla'dan Suriye'ye ziyaret eden turizm heyetinde yer alan ATM Dalaman Genel Müdürü Hamdi Güvenç de Suriye'nin Türk yatırımcılar açısından yeni ve hızlı gelişen bir pazar olduğuna işaret ederek, Türk yatırımcıların bu pazarda yerini alması gerektiğini kaydetti.

Güvenç, "Bölgesel bir destinasyon olarak da Suriye pazarında yerimizi almamız lazım. Bu amaçla öncelikle uçak seferlerini başlatmamız gerekiyor" dedi.

Türkiye'nin Suriyeli turistler açısından popüler ülke olduğunu belirten Güvenç, Muğla-Dalaman bölgesinin bu turistik ilgiden payını alması gerektiğini kaydetti.

Güvenç, "2011'de Şam-Dalaman seferleri başlayacak. Biz bu amaçla buradayız. THY veya herhangi bir hava yolu şirketiyle uçuşlar gerçekleşecek. Bu amaçla da bütün charter şirketleriyle görüşüyoruz. Haftada bir seferle başlamayı planlıyoruz. Daha sonra ilgiye göre bu sefer sayısı artabilir" diye konuştu.

Suriye'nin yanı sıra İran pazarını yakından incelediklerini belirten Güvenç, İranlı yetkililerle temaslarını sürdürdüklerini söyledi.

İran'ın Tahran ve İsfahan kentlerinden Muğla-Dalaman'a uçuşlar yapılması için girişimlerde bulunduklarını hatırlatan Güvenç, "İranlı turistler, İzmir, Gaziantep, Adana gibi kentlere geldikten sonra asıl tatil yapmak istedikleri yerlere ulaşıyorlar. Tahran ve İsfahan kentlerinden Muğla-Dalaman'a doğrudan uçak seferleri başlatılması için bir süredir çalışmalarımız devam ediyordu. 2011'de Şam-Dalaman ve Tahran, İsfahan-Dalaman seferleri başlayacak" ifadesini kullandı.

A.A.