Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği'nin hazırladığı ''Ege Turizmi Raporu''nda, Türkiye'de turizm sektörünün doğduğu bölgede turizmin her geçen gün geriye gittiği iddia edildi.
Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) tarafından hazırlanan ''Ege Bölgesi Turizm Raporu'', ilgili kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütlerine gönderildi.
AA muhabirinin Kuşadası Ticaret Odası'ndan edindiği raporda, Ege Bölgesi'nin Türk turizmindeki payının giderek gerilediği saptaması yapılarak, ''Ege turizminin büyüme hızı, son yıllarda maalesef Türkiye ortalamasının altında kalmıştır. Ege'nin Türk turizmi içindeki pazar payı giderek düşmektedir. Ege Bölgesi, turizmdeki ürün sayısını artıramamaktadır'' yönündeki değerlendirmelere yer verildi.
Ege turizminin gelişmesi için önerilere de yer verilen raporda, şunlar kaydedildi:
''Destinasyon tanıtımı, uluslararası fuarlarda hayati rol oynamaktadır. Fuarlarda yöresel stantlara yer verilmelidir. Bölgedeki havaalanlarına daha çok doğrudan uçuş yapılması sağlanmalıdır. Yunan turizm şirketleriyle daha yakın iş birliği yapılarak, adalar ve Türk kıyıları arasında, üçüncü ülkelerden gelen turistler için karşılıklı paket turlar oluşturulabilmelidir. Sorunları gidermek için daha fazla sivil inisiyatif kullanılmalı.''

-BÖLGE TURİZM AKTÖRLERİNİN GÖRÜŞÜ-

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Kuşadası Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Bülent İlbahar, rapora ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, TYD'nin bölgeyle ilgili hazırladığı raporda belirtilenlerin, yaşadıkları gerçekler olduğunu ifade etti.
Bölgedeki turizm hareketliliğinin sadece 4-5 ayla sınırlı olduğuna dikkati çeken İlbahar, şunları söyledi:
''Bu sürenin artırılması, yıla yayılması gerekiyor. Bunun için de tesislerin yenilenmesi, zengin turistlere yönelik golf resortların artırılması gerekiyor. Kuşadası ve İzmir yöresinin gelişmesi için İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na yapılan uçuşlar desteklenmeli, vergilerin düşürülmesi gerekiyor. Sektörün gelişmesi, sorunlarının çözümü için devlet ile sektörün ele ele verilmesi şart.''
Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan da Ege turizminin büyüme hızının Türkiye ortalamasının gerisinde kalmasının, bölgesel turizm sorunlarının yanı sıra mevcut olan tesislerin fiziki olarak yaşlanması ve altyapının yetersiz hale gelmesinden kaynaklandığını kaydetti.
Bölgedeki sorunların sektör-devlet işbirliğiyle çözümleneceğini ifade eden Akdoğan, bölge turizminde Kuşadası'nın önemli bir kruvaziyer liman olma özelliğini sürdürdüğünü, ancak gelen turistlerin büyük bölümünün günübirlikçi olduğunu, bu nedenle Aydın kıyılarında marina ve golf yatırımlarına ihtiyaç olduğunu belirtti.
Didim Turizm Derneği Başkanı Deniz Atabay ise Didim'in 2005 yılında ''Turizm Bölgesi'' ilan edildiğini, ancak o günden bu yana marina yatırımı dışında bir gelişmenin olmadığını savundu.
Bakanlığın bu konuda biraz daha çaba harcaması gerektiğini ifade eden Atabay, ''Marina tek başına yetmez. Didim'in kruvaziyere yönelmesi de gerekiyor. Ancak bu şekilde turizm çeşitlendirilir, müşteri kalitesi artırılabilir. Bunun içinde Didim'li turizmcilerin istekli olması, bunun ısrarlı takipçisi olması gerekir. Devletin, gelişmiş turizm yörelerinden ziyade Didim gibi gelişmeye açık yerleri daha fazla dikkate alması için baskı yapılmalı'' dedi.
AA