İran'da Nevruz Bayramı'nın 5 günlük resmi tatil olması, özel sektörde ise bu tatilin 15 gün uygulanması İranlı turistleri bu yıl da Türkiye'ye yönlendiriyor.

Bu yıl 16 Mart-2 Nisan tarihlerini kapsayacak olan Nevruz Bayramı İranlılar'ı 2011'de de Türkiye'ye yönlendirirken, Nevruz dolayısıyla İran'dan gelen ''talep patlamasının'' turizmcilerin ''yüzünü güldürdüğü'' belirtiliyor. Shopping Fest'in Nevruz Bayramı ile aynı döneme denk gelmesi nedeniyle de önümüzdeki aylarda İran'dan gelen turist sayısında artış bekleniyor.

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, geçen yıl çok sayıda İranlı turistin Nevruz Bayramı vesilesiyle ülkelerinde uygulanan tatil fırsatını kullanıp Türkiye'de tatil yaptığını hatırlatarak, bu yıl gerçekleştirilen tanıtım kampanyaları, TÜRSAB üyesi seyahat acentalarınca hazırlanan özel Nevruz programları ile gelen turist sayısında 2010'a göre daha fazla artış beklediklerini kaydetti.

Ulusoy, 18 Mart?26 Nisan 2011 tarihleri arasında İstanbul Shopping Fest'in gerçekleştirileceğini anımsatırken, ''Shopping Fest'in Nevruz Bayramı ile aynı döneme denk gelmesi sebebiyle de alışverişi çok seven İran'dan gelen turist sayısında artış beklenmektedir'' dedi.

İranlı turistlerin Türkiye'ye daha çok nisan, mayıs ve haziran aylarında geldiğini belirten Ulusoy, deniz turizmi, kültür turizmi, inanç turizmi ve alışverişin İranlı turistlerin tercih ettikleri tatil türleri olmakla birlikte ağırlıklı olarak ailece tatil yapmayı seven İranlılar'ın en çok İstanbul, Antalya, Konya, Kapadokya, Bodrum, Kuşadası Muğla ve Bursa'yı tercih ettiğini bildirdi.

Son zamanlarda İranlı turistlerin Türkiye'ye olan ilgisinin artmasıyla 2010'da Türkiye'ye gelen İranlı turist sayısında yüzde 36,28'lik artış olduğunu ve geçen yıl Türkiye'yi 1 milyon 885 bin 97 İranlı turistin ziyaret ettiğini kaydeden Ulusoy, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TÜİK verilerine göre, 2010'da ziyaretçi gönderen ilk 15 ülke arasında artış hızı bakımından İran'ın ikinci sırada yer aldığını söyledi.

Ulusoy, ''Son zamanlarda dış politika alanında iki ülke arasında atılan adımlar, Türk dizilerine olan ilginin Ortadoğu'da artması ve etkin tanıtım kampanyaları ile ülkemize olan ilginin bu yıl İranlı turistlerce daha da artacağı kanısındayız'' dedi.

-''ORTALAMA 10 GÜN KALIYORLAR''-

TÜRSAB İkinci Başkanı Talha Görgülü de İranlı turist sayısında belli dönemlerde yükselişler ve düşüşler yaşandığına dikkati çekerek, ''Kendi havayolu ve otelimden örnek vermem gerekirse, bu yıl İran'a verdiğimiz uçak koltuk sayısı 2010'a göre daha fazla. Özellikle uçakla ilgili sorun ortadan kalkarsa İran'dan daha fazla turist gelir. Uçak maliyetleri biraz yüksek'' diye konuştu.

Görgülü, daha çok Antalya ve İstanbul'a gelen İranlı turistlerin çok önceden rezervasyon yapmadığını, son bir hafta-10 gün kala gerçekleştirdiğini ifade ederek, ''Geçen yılki geliş sayılarına, yapılan rezervasyon sayılarına göre bu yıl Nevruz dönemi için yüzde 10 civarında artış var'' dedi.

Talha Görgülü, İranlı turistlerin Türkiye'de ortalama 10 gün kaldığını da bildirdi.

-''BİRÇOK OTEL İRANLI TURİSTLER İÇİN PROGRAMLAR, KONSER ORGANİZASYONLARI YAPIYOR''-

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut ise her yıl Nevruz Bayramı'nda İran'dan gelen turist sayısında artış olduğunu ifade ederek, ''Bu sayı gittikçe artıyor. Hatta birçok otel İranlı turistler için çeşitli programlar, konser organizasyonları yapıyor'' diye konuştu.

Barut, İranlı turistlerin en çok Antalya ve İstanbul'a ilgi gösterdiğini kaydederek, bu yıl 2010'a göre daha fazla İranlı turist beklediklerini söyledi.

-''NEVRUZ BAYRAMI İÇİN İRAN'DAN ÇOK YOĞUN TALEP ALIYORUZ''-

Rixos Hotels Satıştan Sorumlu Başkan Yardımcısı Erkan Yıldırım da tur operatörlerinden gelen yoğun talep üzerine Antalya bölgesindeki tesislerinde yüzde 100 garantili anlaşmalar yaparak satışları 2 ay öncesinden kapattıklarını bildirdi.

Yıldırım, Nevruz tatili dolayısıyla Türkiye'ye her geçen yıl daha fazla İranlı turist geldiğini belirterek, ''Rixos Hotels olarak 2010 yılı Nevruz döneminde 2009'a oranla yüzde 117'lik bir artış sağlamıştık. Şu an elimizdeki veriler bu yıl da benzer oranda bir artış yaşayacağımızı gösteriyor. 4 yıldır uyguladığımız satış ve pazarlama faaliyetleri sonucunda İran'dan Antalya'ya gelen turist sayısının yüzde 25'ini ağırlamıştık. Bu yıl 16 Mart-2 Nisan tarihlerini kapsayacak olan Nevruz Bayramı için İran'dan çok yoğun talep alıyoruz'' diye konuştu.

İran coğrafyasında 3.000 yıldır ''coşkuyla'' kutlanan Nevruz Bayramı için Rixos otellerini tercih eden İranlı turistlerin ilgisini çekecek konser ve programlar hazırlandığını belirten Yıldırım, Rixos Sungate'te 23 ve 27 Mart tarihlerinde İbrahim Tatlıses'in konser vereceğini, Lares, Tekirova ve Premium Belek tesislerinde de Nevruz'a yönelik geleneksel etkinliklerin hazırlandığını kaydetti.

-NEVRUZ BAYRAMI-

Nev (yeni) ve ruz (gün) kelimelerinin birleşmesinden meydana gelen bayram, kuzey yarım kürede başta Türkler olmak üzere birçok halk ve topluluk tarafından yılbaşı olarak kutlanıyor. Gece ile gündüzün eşitlendiği 21 Mart ile birlikte havalar ısınmaya, karlar erimeye, ağaçlar çiçeklenmeye, toprak yeşermeye, göçmen kuşlar yuvalarına dönmeye başlar. Bu nedenle 21 Mart, bütün varlıklar için uyanış, diriliş ve yaradılış günü olarak kabul edilir.

2010'da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 3.000 yıldan beri kutlanmakta olan Pers kökenli bu şenliği, Dünya Nevruz Bayramı ilan etmişti.

A.A