Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay"ın da katıldığı 1. Didim Turizm Yatırım Zirvesi"nde dile getirilen Didim"deki bakanlığa ait yerlerin tahsisi ve imar planlarıyla ilgili sorunlar geniş katılımlı bir toplantı ile yeniden ele alındı.

Didim"de bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığına ait 320 bin dönümlük turizm tahsisi alanlarının sorunlarının çözümüne ilişkin olarak Didim Kaymakamlığı öncülüğünde bir toplantı yapıldı. Didim Zeynep-Mehmet Dönmez Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesinde yapılan toplantıya Kültür ve Turizm Bakanlığı Planlama Daire Başkanı Adnan Aslan, Didim Kaymakamı Ali Katırcı, Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, Akyeniköy Belediye Başkanı Yusuf Deveci, Didim Belediye Başkan Yardımcıları Ahmet Karaoğlu ve Süleyman Böcü, Didim İl Genel Meclis Üyeleri Abdürrahim Öztürk, Hasan Yavuz ve M. Cahit Kaya, Didim Mal Müdürü Alaattin Duyar, Didim Ticaret Odası Başkanı Ufuk Döver, Didim Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Yaşar Pektaşoğlu, Didim Ziraat Odası Başkanı Ahmet Çetin ve Meclis Başkanı Bahattin Gökdemir, Didim Kent Konseyi Başkanı Osman Ayyıldız, Didim Turizm Derneği Başkanı Deniz Atabay, Didim Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Pınarbaşı, Belediye Personeli katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, tahsis alanları konusunda Kültür ve Turizm Bankalığının yavaş çalıştığını iddia ederek, “2007 yılında mahkeme karalarını elimize aldık. Bankalık Fevzipaşa Mahallesinde de bir çalışma yapacaktı. Aradan 2 yıl sonra bizden tekrar planlar istendi. Çok Yavaş hareket ediliyor. Geçen yıl bütçeye ot bedelini koydurun dedik, ma olmadı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ot bedeli için 8,5 Trilyon TL ödeme yapması gerekiyor ama yapılmadı. Bu parayı ödenmediği için bir adım atılmıyor. Bu anlamda Didim"in önü kapatılıyor. Gerekirse biz bunu aramızda toplayalım. Bu planları ilk etapta hayata geçirelim” dedi.

Planlama Daire Başkanı Adnan Aslan da, “Bize sunulan her planı onaylarken kısmi yapılaşma var mı yok mu bunlar da bakıyoruz. Bu önemli bir konu. Bodrum Yalıkavak"ta bu durum ortaya çıktı ve şu an konu Danıştay"da. Kısmi yapılaşmada 2 önemli şart var; Bunlardan ilki yapılaşmanın 1992"den önce onaylanması ve Kısmi Yapılaşma tutanağı. Siz Fevzi Paşa"da kısmi yapılaşma tutanağını bize gönderin, bende 1 hafta için buna bakıp onaylayıp size göndereceğim” diye konuştu.

Aslan; Didim"deki turizm tahsis alanlarındaki en büyük sorunlarından olan ot bedeliyle ilgili olarak da, “Bu konuda biz bakanlık olarak bir yönetmelik hazırladık ve Tarım Bakanlığına sunduk ama Tarım Bankalığı bu yönetmeliği onaylamadı. Doğal olarak plan olmayınca yatırımcı da olmuyor. Bu yönetmelikte bazı noktalar dile getirilmişti. Bu konuyla ilgili görüşmelerimiz sürüyor. Ot Parası yatırıldığı takdirde bir an önce harekete geçileceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Ot bedeliyle ilgili ortaya çıkan sorunun Turizm Bankalığının değil Tarım Bakanlığının bu işte payının olduğunu savunan Başkan Kamacı, şunları söyledi: “Ot Bedeli konusunda Tarım Bakanlığı tahsis yapmamışsa bu konuda d adım atılmalı. Ben bu ot konusuyla ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu başkanıyla görüştüm. Turizm Bakanlığının bu konuda Tarım Bankalığından bir başvurusu olmadığını öğrendim”

Didim Ticaret Odası Başkanı Ufuk Döver ise, ot bedeli konusunun önemli olduğunu söyleyerek, şöyle konuştu: “Bu Turizm Bakanlığının yerlerinin dışında 1600 hektarlık hazineye ait bir arazide bulunuyor. Burada Hazinenin dışında kalan bu ot bedeli istene yerlerle ilgili somut adımlar atılmalı. Bununla ilgili de Bakanlık bir şablon ortaya koymalı”