Aydın Kültür Merkezi"ndeki toplantıya Vali Yardımcısı Halis Peker, İl Emniyet Müdürü Tacettin Kurt, İl Jandarma Alay Komutanı Jandarma Kurmay Albay Uğur Özcan, Kültür ve Turizm İl Müdürü Nuri Aktakka, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Mehmet Yılmaz ile daire müdürleri, ilçe kaymakamları, belediye başkanları, muhtarlar ve sektör temsilcileri katıldı.
Toplantının açılışında Aydın genelinde devam eden kültür ve turizm yatırımları ile Aydın Valiliği ve sektör temsilcilerinin katıldıkları yurt dışı fuarlar hakkında bir sunum yapan Kültür ve Turizm İl Müdürü Nuri Aktakka, Aydın"ın turizm açısından önemli bir potansiyele sahip olduğuna işaret etti. Aydın"a gelen turist sayısının artırılması için il genelinde 11 ayrı noktada antik kent kazılarının devam ettiğini belirten Aktakka, “İlimiz genelinde devam eden kazılara geçen yılda Tralleis"e 100 bin TL, Nysa"ya 83 bin TL, Magnesia"ya 67 bin TL, Alabanda"ya 60 bin TL, Tepecik"e 133 bin TL ve Kadı Kalesi"ne 133 bin TL olmak üzere toplam 576 bin TL ödenek verildi. Bu kazılardan bazıları yabancı heyetler bazıları da yerli uzmanlar tarafından yürütülüyor. Geçen yıl Kuşadası Limanı"ndan ilimize yaklaşık 634 bin turist giriş yaptı. Bunun dışında il genelindeki müze ve ören yerlerimiz de geçen yıl 600 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırladı. İlimize gelen turist sayısının artırılması için yürütülen "Mavi Bayrak" çalışmaları kapsamında 19 adet plaj ve 1 adet de marinamız mavi bayrak almış durumdadır” dedi.
Aydın denince ilk akla gelen 3 unsurun bulunduğuna işaret eden Vali Yardımcısı Halis Peker de, bu unsurlar olan tarım, sanayi ve turizmin birbirinden ayırt edilemeyecek şeyler olduğuna dikkat çekti. Aydın ve ülke ekonomisine katkı sağlayan tarım, turizm ve sanayi sektörlerinin birbirini tamamlayan bir yapıya sahip olduğunu kaydeden Peker, “Bu sektörlerden birisi olmazsa diğerleri eksik kalır. Bu nedenle turizm, tarım ve sanayi sektörlerine birbirine tamamlayıcı olmaları bakımından ayrı ayrı önem vermeliyiz. Kültür, tabiat varlıkları, sahilleri, güneşi ve imkanları bakımından oldukça iyi bir noktada bulunan ilimize bir Antalya kadar turist gelmiyor. Aydın Valiliğimiz, ilgili kurum ve kuruluşlar ile sektör temsilcileri başta Rusya"da olmak üzere pek çok yurt dışı fuarda ilimizi tanıtıyorlar. Bu çalışmaların neticesinde başta Rus turistler olmak üzere ilimize gelen yabancı turist sayısı ile ilimizi ziyaret eden yurttaşlarımızın sayısını artırmalıyız. Türkiye"deki jeotermal kaynakların önemli bir bölümüne sahip olan Aydın"ımızda bu kaynakları harekete geçirerek başta sağlık turizmi olmak üzere ve kültür turizmi faaliyetlerini de geliştirerek turizm faaliyetlerini yılın 12 ayına yaymalıyız” şeklinde konuştu.
Toplantıda yapılan açılış konuşmalarının ardından Vali Yardımcısı Halis Peker, Kültür Turizm İl Müdürü Nuri Aktakka ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Mehmet Yılmaz başkanlığındaki kurul toplantıya katılan sektör temsilcilerinin sorularını yanıtladı. -iha