Mayıs ayının başından itibaren dev transatlantikleri ağırlamaya başlayan Kuşadası"na bugün toplam 6 gemi ile 7 bin 500"ü turist, 3 bini mürettebat olmak üzere toplam 10 bin 500 yabancı giriş yaptı. Çoğunluğu Amerikalı olan 7 bin 500 turistin büyük çoğunluğu önce otobüslerle Efes Antik Kenti, Meryemana Evi, Efes Müzesi ve Saint Jean Klisesi"ne düzenlenen turlara katıldı. Turistler, gümrük kapısından giriş yaparken termal kamera kontrolünden geçirildi.
Sabah saatlerinden itibaren Kuşadası Limanı"na yanaşmaya başlayan Yunan bandıralı Calypso ,Aegean Pearl, easyCruise, Malta bandıralı Empress, ile Bermuda bayraklı Royal Princess ile Crown Princess ile çoğunluğu ABD vatandaşı olan turistler, Kuşadası"nın yüzünü güldürdü. Çoğunlu ABD olan gemi gruplarının içerisinde İspanya, Kanada ve çeşitli Avrupa ülkelerinden de turistlerde yer aldı.
Bu arada, Kuşadası Limanı"nı işleten Ege Ports firmasından yapılan açıklamada, Mayıs ayı içerisinde bugüne kadar toplam 53 turist gemisinin Kuşadası Limanı"na sefer yaptığı belirtilerek, ay sonuna kadar 17 geminin daha limanı ziyaret edeceğini açıkladılar. Açıklamada, yaşanan ekonomik krize rağmen yaptıkları çalışmalar sonucunda gemi programlarında azalma olmadığına dikkat çekilerek, sezon sonuna kadar Kuşadası Limanı"ndaki gemi trafiğinin yoğun olarak devam edeceği vurgulandı