Bodrum’da ’Orkan 5’ adlı teknede içtikleri içkiden zehirlenen Rus rehberlerden üçünün ölümünün yankıları sürerken, ölümlerin meydana geldiği teknenin sahibi olan Orkan Denizcilik Şirketi’ne ait Türkiye’nin en büyük eğlence gemisi olduğu öne sürülen ’Starcraft’ adlı teknede bandrolsüz 66 şişe votka, 89 şişe viski (Mister Burdon) ele geçirildi. Bu arada içinde yüksek miktarda metil alkol bulunan ‘Mister Burdon’ marka viskinin dağıtımını yapan şirketin sahibi ifade verdikten sonra serbest bırakıldı. İstanbul’da da bir depoya sahte içki baskını yapıldı. 
 
Antalya’nın Alanya ilçesinde faaliyet gösteren Orkan Denizcilik Şirketi’ne ait ’Orkan 5’ adlı tekneyle Bodrum’da mavi tura çıkan gruptan üç Rus turist rehberi teknede içtikleri içkilerden zehirlenerek yaşamını yitirmişti. Olayla ilgili soruşturma sürerken, Tarım Bakanlığı önceki gün yaptığı açıklamada teknedeki içkilerden ‘Mister Burdon’ marka viskide yüksek oranda metil alkol bulunduğunu saptamış ve bu içkilerin satıldığı yerlerin ‘Alo174’ hattına ihbar edilmesini istemişti. 
Lüks gemide yakalandı 
 
Alanya’da İlçe Emniyet Müdürlüğü, Vergi Dairesi Müdürlüğü ve İlçe Tarım Müdürlüğü görevlilerinden oluşan bir ekibin yaptığı denetimde Orkan Denizcilik Şirketi’ne ait Türkiye’nin en büyük eğlence gemisi olduğu öne sürülen ’Starcraft’ adlı teknede bandrolsüz 66 şişe votka, 89 şişe viski (Mister Burdon) ele geçirildi. ’Starcraft’ adlı teknede 13 Temmuz 2010’da yapılan aramada ise 12 kilo alkollü sıvı ele geçirildiği ortaya çıktı. Şirket yetkililerinin alkollü sıvıyı temizlik amaçlı kullandıklarını söylediği öğrenildi 
 
İSTANBUL'DA BASKIN 
Bu arada teknedeki içkilerin dağıtımını yaptığı saptanan Naz Alkollü- Alkolsüz İçecek firmasının sahibi ve iki çalışanı Bodrum Savcılığı’nın talimatıyla Alanya’da gözaltına alındı. İfadeleri alınan üç kişi serbest bırakıldı. 
İstanbul’daysa Mali Polis Başakşehir ESOT Sanayi Sitesi’nde bulunan üç katlı bir binaya operasyon düzenledi. Baskında Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) ibareli 8 bin 750 bandrol, değişik markada dolu 2 bin 537 içki şişesi, 3 bin 575 boş şişe, 41 bin 400 adet farklı markalara ait etiket, 3 alkol depolama tankı ele geçirildi. Gözaltına alınan altı kişiden biri tutuklanarak cezaevine konuldu. 
 
PİYASADAN UCUZSA DİKKAT! 
Gıda, Kimya ve Ziraat Mühendisleri Odaları ortak bir açıklama yaparak, sahte içkinin kayıtdışı ve yetersiz denetimin bir sonucu olduğunu vurguladı. Açıklamada, denetimler ve düzenlemeler konusunda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (TAPDK) görevli olduğu hatırlatıldı. Meslek odalarının açıklamasında ‘metil alkol’ün 150 gr/hektolitreyi geçmemesi gereken bir madde olduğu belirterek, bu limitin aşılması durumunda ‘zehirlenmeye’ neden olduğu vurgulandı. Açıklamaya göre, zehirlenme belirtileri 12-24 saate kadar görülüyor. Mide bulantısı, karın ağrısı, baş dönmesi, güçsüzlük gibi belirtiler başlıyor tedavi edilmezse de merkezi sinir sisteminde çökme, körlük, koma ve sonunda ölüme neden oluyor. Açıklamada, “Bir ürünün dış görüşünden sahte olup olmadığının anlaşılamıyor. Tüketicilerin şüpheli durumları yetkililere bildirmesi gerekt. Genel bir ilke olarak, piyasadaki eşdeğerlerinden çok daha ucuz olan gıda maddelerinde sahtecilik ve aldatma riski yüksektir” denildi. (radikal