2010 yılına göre deniz yoluyla gelen turist sayısında yüzde 12’lik bir artış gözlenirken, müze ve örenyerlerine gezen ziyaretçi sayısı ise bir önceki yılın ilk 8 ayına göre yüzde 25 arttığı bildirildi. Deniz yoluyla yılın son çeyreğinde 278 gemi seferi ile 335 Bin turistin Aydın’a giriş yapacağı öğrenildi.
Aydın’daki turist hareketliliği bu yıl yüzleri güldürüyor. İzmir’in kruvaizer turizminde Aydın’a ciddi rakip olmasına rağmen, Aydın’a deniz yoluyla giriş yapan turist sayındaki artış yaşanması sevinçle karşılanıyor.
‘750 BİNİ AŞACAĞIZ’
Sezon öncesi yurt dışı fuarlarında yapılan tanıtım çalışmalarının semeresini aldıklarını dile getiren Aydın Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, “2010 yılının ilk 8 ayında Kuşadası limanından ilimize 380 Bin 446 turist giriş yapmıştı. Bu yıl ise bu rakam 427 Bin 497’ye ulaştı. Deniz yoluyla gelen turist sayısında geçen yıla oranla yüzde 12’lik bir artış mevcut. Bu sezonun son üç ayında Kuşadası limanına 278 gemi seferiyle 335 bin kruvaizyer yolcusunun giriş yapacağını öğrendik. Normal yıllarda mayıs ayında başlayıp ekim ayında sona eren sezon bu yıl mart ayında başladı fakat Aralık ayına kadar gemi gelecek. Bu yıl neredeyse sezonun son üç ayında gelecek olan turist sayısı geçen yılın 8 ayını eşdeğer durumda olacak. Bu sezon deniz yoluyla gelen turist sayısında 750 Bini aşacağız.” dedi.
MÜZE VE ÖRENYERLERİNE RAĞBET ARTTI
Müze ve ören yerlerine ziyaret eden turist sayıları hakkında da bilgiler veren Nuri Aktakka, Aydın, Afrodisias, Milet arkeoloji ve Yenipazar Yörük Ali Efe, Karacasu Etnoğrafya müzelerinin ve Didima, Milet, Priene, Magnezia, Alabanda, Alinda, Nysa, Afrodisias ören yerilerinin ziyarete açık olduğunu belirtti. Ziyarete açık müze ve ören yerlerinin 2010 yılının ilk 8 ayında 421 Bin ziyaretçisi olduğunu dile getiren Aktakka, bu yıl bu ziyaretçi sayısının yüzde 25 artış göstererek 526 Bin 508’e ulaştığını belirtti.
‘SEKTÖR TEMSİLCİLERİ YENİ PAZAR ARAYIŞINDA’
Yaşanan artıştaki en büyük payın yurt içi ve yurtdışındaki fuarlarda yapılan tanıtım faaliyetlerinin olduğunu dikkat çeken Nuri Aktakka, “Sezon öncesi müdürlük olarak Londra, Almanya, Hollanda, İtalya gibi turizm fuarlarına katıldık. Turizm setör temsilcileri ise Romanya, Polanya, Fransa, Ukrayna, Belçika ve İspanya fuarlarına katılım sağladılar. Bu fuarlarda sektör temsilcileri ve biz Aydın’ın turizm potansiyellerini anlatan afiş, broşür, CD ve ikram olarak Aydın inciri dağıttık. Özellikle sektör temsilcilerimizin katıldığı fuarlara dikkat edilecek olursa, sektör temsilcileri yeni pazar arayışı içerisinde olduklarını görürüz. Aydın’ı daha fazla kitleye tanıtabilmek için sektör temsilcilerimiz dünyanın değişik ülkelerinde tanıtım faaliyetlerinde bulunuyorlar” şeklinde konuştu.