GEÇEN yıl 34 milyon 305 bin turistin geldiği Türkiye, yaklaşık 41.4 milyon liralık turizm geliri yakalarken, bir turist ortalama 828 dolar harcamıştı. 2023 hedefi olarak ise 50 milyon turist, 50 milyar dolar hedefi koyan Türkiye’de turizm 2015 itibariyle istenilen seviyede ilerlemiyor. Rusya’da başlayan ekonomik kriz sonrası azalan Rus turist sayısı, Avrupa ülkelerinden gelen turistlerin azalması ve IŞİD tehlikesi, ilk 6 ayda Türkiye’ye gelen turist sayısı ve turizm gelirlerini eritti. Suruç’ta yaşanan bombalı saldırının ardından Türkiye’nin başlattığı operasyonların ve PKK’nın tekrar güvenlik güçlerine saldırmasının turizm rakamlarını daha da kötüleştireceğini ifade eden sektör temsilcileri, turizmin barış ortamı olmayan yerlerde gelişemeyeceğini ifade ediyor. 

719 DOLAR HARCADILAR

2014’ün ilk 6 ayında toplamda 13 milyar 783 milyon liralık turizm geliri elde eden Türkiye, 2015’in aynı döneminde 12 milyar 602 milyon lirayı yakaladı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı rakamlara göre, Türkiye'nin turizm geliri, ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13.8 azalarak 7 milyar 733 milyon 677 bin dolar oldu. Turizm gelirinin yüzde 86.7'si yabancı ziyaretçilerden, yüzde 13.3'ü ise yurt dışında ikamet eden vatandaş ziyaretçilerden elde edildi. Bu çeyrekte yapılan harcamaların 5 milyar 953 milyon 833 bin dolarını kişisel harcamalar, 1 milyar 779 milyon 844 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu. İkinci çeyrekte kişi başına ortalama harcama 719 dolar oldu. Yabancıların ortalama harcaması 691 dolar, yurtdışında ikamet eden vatandaşların ortalama harcaması ise 921 dolar olarak gerçekleşti.

GELECEK YILI KAYBEDİYORUZ

Haziran ve Temmuz’a denk gelen ramazan ayının da otelcileri bir hayli etkilediğini ifade eden Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Başkanı (TUROB) Timur Bayındır, “Bayramda biraz hareketlenme olsa da istenilen seviyeye ulaşılamadı. Otellerde bu yüzden fiyat kırmaya başladı. Başından beri otelcilere fiyat kırmamaları gerektiği konusunda uyarılarda bulunduk ancak bir yere kadar dayanabildiler. Böylelikle parası az olan son dakikacıları yakalamak istediler. Ancak bu fiyat politikası yüzünden gelecek seneyi de kaybediyoruz” dedi. Turizm konusunda tedbirler alınması gerektiğinin altını çizen Bayındır, “Ancak duyduğumuz kadarıyla sene sonunda rakamlara bakıp tedbir almayı düşünüyorlarmış. Bu yeterli olmaz. Gelecek sene turizmciler açısından çok daha zor bir sene olacak” dedi. Yaşanan olaylarından turizm rakamlarını bir hayli etkilediğine değinen Bayındır, “Kavga olan yere turist gelmez” ifadelerini kullandı.

TARİFELİ UÇAKLARLA DESTEK VERİLSİN

TÜRKİYE’nin psikolojik bir testten geçtiğini ifade eden Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Başaran Ulusoy, hizmet ve kaliteden ödün vermeden turistlere hizmet verilmesi gerektiğini söyledi. Otellerin fiyat kırmaması gerektiğine vurgu yapan Ulusoy, “Eğer fiyatlar düşerse bu hizmeti kalitesizleştirir. Bu da önümüzdeki yıl gelecek turisti de kaçırır” dedi. Türkiye’de siyasi istikrarırın bir an önce sağlanması gerektiğini söyleyen Ulusoy, “Turizm için huzur ortamı gerekiyor. Gelecek hafta Turizm Bakanı Ömer Çelik’e bir rapo sunacağız. Türkiye’ye gelen charter uçaklara verilen desteğin tarifeli seferlere de uygulanması gerektiğini söyleyeceğiz. Ayrıca Turizm, Dışişleri Bakanlığı ve turizm sektörü temsilcileri olarak yurtdışında oluşturulan ‘Türkiye savaşın içinde’ algısını da yıkmamız gerekiyor” dedi.  

YURTDIŞINA ÇIKAN TURİST ARTTI

TÜRKİYE'den çıkış yapan ziyaretçi sayısı, ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2 azalarak 10 milyon 751 bin 351 kişi oldu. Bunların yüzde 89.6'sını yabancılar, yüzde 10,4'ünü ise yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu. Yurt içinde ikamet edip başka ülkeleri ziyaret eden vatandaşların harcamalarından oluşan turizm gideri de geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 10 artarak 1 milyar 542 milyon 832 bin dolar oldu. Bunun 1 milyar 240 milyon 520 bin doları kişisel, 302 milyon 311 bin doları ise paket tur harcamalarından oluştu. Söz konusu çeyrekte, yurt dışını ziyaret eden vatandaş sayısı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20.6 artarak 2 milyon 462 bin 510 kişi oldu. Bunların kişi başı ortalama harcaması da 627 dolar olarak hesaplandı.