TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, üniversitelerde kız öğrencilerin kılık kıyafetleri ile ilgili bir düzenleme yapılması ve yaşanan sorunların ortadan kaldırılması konusunda tüm siyasi partilerin düşüncelerini kamuoyu ile paylaştığını belirterek, ''Bu konuda muhtemelen önümüzdeki günlerde bir düzenleme ihtiyacı parlamentonun gündemine gelebilir'' dedi.

Şahin, resmi ziyarette bulunduğu Kazakistan'daki temaslarını tamamlayarak, özel ''ATA'' uçağı ile saat 13.30'da Ankara'ya geldi.

Esenboğa Havalimanı'nda TBMM Başkanvekili Sadık Yakut ve öteki ilgililer tarafından karşılanan Şahin, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Şahin, bir gazetecinin ''Başörtüsü konusuna çözüm arayışları kapsamında kamusal alan tartışması gündeme geldi'', diyerek bu konudaki görüşünü sorması üzerine, şöyle konuştu:

''Gördüğümüz şudur üniversitelerimizde kız öğrencilerin kılık kıyafetleri ile ilgili bir düzenleme yapılması ve orada yaşanan sorunların ortadan kaldırılması konusunda tüm siyasi partilerimizin bir takım düşüncelerini kamuoyu ile paylaştığını sizler de takip ediyorsunuz. Bu konuda muhtemelen önümüzdeki günlerde bir düzenleme ihtiyacı parlamentonun gündemine gelebilir.

Bu bakımdan ben Meclis Başkanı olarak bu tartışmalardan taraf olmayayım. Çünkü Meclis'in gündemine gelmesi muhtemel olan bir konuyla ilgili siyasi partilerimiz konuyu tartışsınlar. Gerekirse hukukçu milletvekilleri görevlendirilir partilerimizce, bir araya gelirler. Bu konuda bir çalışma yapılır ve Meclis gündemine gelirse o zaman bu konuyla ilgili partilerimizin yaklaşımını da doğrusu öğrenmiş oluruz. Ben herhangi bir tartışmada taraf olmak istemem bu konuda.''

-ANAYASA MAHKEMESİNE ÜYE SEÇİMİ-

Şahin, TBMM Genel Kurulu'nda geçen hafta yapılan Anayasa Mahkemesi üyeliği seçiminde 2 adayın eşit oy alması nedeniyle bir kriz yaşandığını ve muhalefetin seçimin tekrarlanmasına tepki gösterdiğini ifade etmesi üzerine, konuyu yurt dışında takip ettiğini ifade etti.

TBMM Başkanı Şahin, ''Tabii salt çoğunluk için iki adayın yarışacağı konuda, 2 ile 3'ün eşit sayıda oy alacağı konusu pek sık rastlanan bir şey değil. Belki ilk defa böyle bir durumla karşılaşıldığı için, bir tereddüt olmuştur. Sanıyorum Sayın Pakdil yönetti. İkinci ve üçüncü sıradaki adaylara eşit oy çıkınca bir oylama daha yaptı. Herhalde tekrar etti oylamayı, bana göre o işlem doğrudur ve iç tüzüğü uygundur'' dedi.

''Ahmet Özal, babasının ölümü ile ilgili bir çağrıda bulundu, Meclis'te bir komisyon kurulmasını istedi böyle bir konu gündeme gelebilir mi?'' sorusuna karşılık Şahin, ''Benim Meclis Başkanı olarak böyle bir araştırma komisyonu kurulması konusunda herhangi bir teşebbüste bulunmam mümkün değil. Ancak milletvekili arkadaşlarımız böyle bir düşünce ile bir araştırma önergesi verirlerse tabii ki biz bunu, iç tüzük gereğince üzerinde işlem yapmak üzere gerekli yerlere havale ederiz'' değerlendirmesinde bulundu.

A.A.